Zelenskyi: Hyökkäsimme Krimille – venäläislähteiden mukaan isku tehtiin ATACMS-ohjuksilla

Ukraina julkaisi videon yhdysvaltalaisten ATACMS-ohjusten laukaisusta 0:18
Ukraina julkaisi viime lokakuussa videon yhdysvaltalaisten ATACMS-ohjusten laukaisusta.

Ukraina on tehnyt hyökkäyksen Krimin niemimaalla sijaitsevalle sotilaslentokentälle, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Zelenskyin mukaan Ukraina teki iskun Dzhankoissa sijaitsevalle lentokentälle.

Ukrainalaismedia Kyiv Postin (KP) mukaan Dzhankoin sotilaslentokentällä tapahtui jopa kuusi massiivista räjähdystä. Hyökkäys tapahtui yöllä, KP kirjoittaa.

Muun muassa Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko on jakanut videoita viestipalvelu X:ssä. Saatetekstissä Gerashchenko kirjoitta kirjoittaa venäläisten Telegram-kanavien raportoineen voimakkaista räjähdyksistä ja tulipalosta Dzhankoin sotilaslentokentällä miehitetyllä Krimillä viime yönä.

Venäläiset sotabloggaajat ovat väittäneet Ukrainan käyttäneen iskussa yhdysvaltalaisvalmisteisia ATACMS-ohjuksia.

Kyiv Postin mukaan iskun kohteena ollut kenttä on lähes 50 lentokoneen tukikohta. 

Tiedossa ei ole, millaisia vaurioita raportoitu hyökkäys on mahdollisesti aiheuttanut. Itsenäinen venäläinen uutistoimisto Astra kuitenkin väitti Kyiv Postin mukaan, että iskut osuivat ammusvarastoon, mikä on aiheuttanut tulipaloja ja räjähdyksiä. Lentokentältä kerrotaan kuuluneen räjähdyksiä vielä useita tunteja varsinaisen hyökkäyksen jälkeen.

Väite: 12 ohjusta kahdessa aallossa

Venäläinen Rybar Force -Telegram-kanava sanoo Ukrainan hyökänneen kentälle noin 12 ATACMS-ohjuksella, jotka todennäköisesti laukaistiin Etelä-Ukrainan Hersonin alueelta.

Venäläiskanava väittää, että Yhdysvaltain RQ-4B Global Hawk -drone seurasi tapahtumia. Venäjän sotapropagandassa katsotaan, että Venäjä taistelee paitsi Ukrainaa, niin myös sitä tukevia länsimaita vastaan. Tiedossa on, että Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle aseavun lisäksi myös tiedustelutietoa. Yhdysvallat on kuitenkin kiistänyt suoraan osallistuvansa Ukrainan tekemiin iskuihin.

Hyökkäys tehtiin kahdessa aallossa, Rybar Force väittää. Ensimmäisessä aallossa oli seitsemän rypäleammuksilla varustettua ohjusta, joiden tarkoituksena oli tuhota lentokoneita ja aiheuttaa henkilötappioita.

Toinen, viiden ohjuksen aalto, puolestaan väitetysti suunnattiin polttoaine- ja ammusvarastoja vastaan, Rybar Force sanoo. Myös muut venäläiset sotabloggarit ovat väittäneet, että Ukraina käytti iskussa ATACMS-ohjuksia, Kyiv Post kertoo.

Sen enempää Ukrainan kuin venäläislähteidenkään väitteitä ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Aiemmin tänään Kyiv Post kertoi Ukrainan iskeneen droneilla Venäjän pommikonetehtaalle.

Tuhoisa isku Venäjällä: Ukraina väittää yli 10 sotilaskoneen tuhoutuneen ja vaurioituneen 0:26
Huhtikuun alussa Ukraina väitti tehneensä iskun, jossa sen mukaan tuhoutui ja vaurioitui yli kymmenen Venäjän sotilaskonetta.

Lue myös:

    Uusimmat