MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 29.4.2023

Krimin valtava räjähdys tallentui kameraan 1:50
Krimin valtava räjähdys tallentui kameraan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 29. huhtikuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Naton Stoltenberg: Ukrainalla on nyt aseet, joilla vallata takaisin Venäjän miehittämiä alueita
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.05: Tšekin presidentti tapasi evakkoon lähteneitä ukrainalaisia Dniprossa

Tšekin presidentti Petr Pavel tapasi tänään launtaina kotiseutunsa jättäneitä siviilejä Ukrainan keskiosissa sijaitsevassa Dnipron kaupungissa.

Hän lupasi, että Tšekki aikoo tukea Ukrainaa humanitäärisesti jatkossakin.

Pavel kutsui twiitissään Venäjän hyökkäystä Ukrainaan "barbaariseksi" ja osoitti kunnioitusta Dniprossa tammikuussa tapahtuneessa iskussa kuolleita kohtaan.

Venäjän tuhoisassa iskussa tammikuussa menehtyi yli 40 ihmistä, joiden joukossa oli 15-vuotias tyttö.

– Me olemme täällä teidän kanssanne. Me kostamme kaatuneiden puolesta, te saatte taas vapauden. Venäjä, mene kotiin! hän kirjoitti.

22.03: Wagner-pomolta poikkeuksellinen lausunto

Venäläinen palkka-armeija Wagner saattaa kohta hävitä kokonaan olemasta, jos se ei saa tarvitsemiansa ammuksia. Näin sanoo Wagnerin perustaja, "Putinin kokkinakin" tunnettu Jevgeni Prigozhin bloggaajan videohaastattelussa.

Toistaiseksi ei ole selvillä, milloin Prigozhin antoi perjantaina julkaistun videon kommentit ja kuinka tosissaan hän oli. Aiemmin tällä viikolla hän veti lausuntonsa takaisin ja sanoi, että etulinjaa koskevat kommenttinsa olivat vitsejä.

Wagner on toiminut Bahmutissa, jossa on taisteltu verisesti kuukausia. Tiettävästi tappiot ovat olleet todella raskaita.

– Mitä tulee tarvitsemiimme ammuksiin, olemme tulossa siihen pisteeseen, ettei Wagneria ole olemassa, Prigozhin sanoi videolla uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Lyhyellä aikavälillä Wagner lakkaa olemasta. Meistä tulee historiaa. Ei mitään hätää, tällaista tapahtuu, hän jatkoi.

19.50: Ukrainalta varoitus Krimille

Ukrainan armeijan tiedusteluviranomainen Andriy Yusov kehottaa Krimin asukkaita pysymään poissa sotilaskohteiden lähettyviltä. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Yusov kommentoi asiaan sen jälkeen, kun Krimillä Sevastopolissa syttyi suuri tulipalo polttoainevarastossa.

Venäjän viranomaiset ovat syyttäneet asiasta Ukrainan lennokkeja, mutta Ukraina ei varsinaisesti ole ottanut vastuuta teosta.

Yusov sen sijaan totesi räjähdyksen olleen ”Jumalan rangaistus” Venäjän eilisestä Umanin-iskusta, jossa kuoli ainakin 23 ihmistä.

– Kaikkien väliaikaisesti miehitetyn Krimin asukkaiden on suositeltavaa pysyä poissa sotilaskohteiden lähettyviltä lähitulevaisuudessa, hän sanoi.

18.29: Sevastopolin kuvernööri: Räjähdyksen aiheuttama tulipalo polttoainevarastolla saatu sammutettua

CNN uutisoi, että Krimin Sevastopolissa tuleen syttyneet öljytankit ovat Venäjän nimittämän kaupungin kuvernöörin Mikhail Razvozhaevin mukaan saatu täysin sammutettua. Viranomaiset väittävät, että tulipalon aiheutti Ukrainan armeijan dronehyökkäys. 

Ketään ei kuvernöörin mukaan loukkaantunut räjähdyksessä.

Razvozhaev kertoi asiasta viestintäpalvelu Telegramissa.

16.32: Ukraina: Sevastopolissa tuhoutunut yli 10 Venäjän käyttöön tarkoitettua öljytankkia – "Jumalan rangaistus"

Ukrainan armeijan tiedusteluviranomainen Andriy Yusov kertoi lauantaina, että Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla Sevastopolissa on tuhoutunut yli kymmenen öljytankkia, joilla oli kapasiteettia yhteensä noin 40 000 tonnin edestä.

Yusovin mukaan polttoaine oli tarkoitettu Venäjän Mustanmeren laivaston käyttöön.

Yusov ei väittänyt, että Ukraina olisi vastuussa räjähdyksistä, vaan kuvaili niitä ”Jumalan rangaistukseksi” Venäjän tekemästä iskusta ukrainalaiskaupunkiin perjantaina.

15.20: Venäjä: Ukrainan tykistö tulittaa rajusti Etelä-Ukrainan patokaupunkia

Ukrainan tykistö tulittaa rajusti Nova Kahovkan kaupunkia Hersonissa Etelä-Ukrainassa, kertoo Venäjän miehityshallinto. Novaja Kahovka sijaitsee Dneprjoen alajuoksulla, ja siellä on tekojärvi ja suuri voimalaitospato.

Ukrainan mukaan Venäjä on miinoittanut padon.

Tykistötulitus on katkaissut kaupungista sähköt. Miehityshallinnon mukaan niitä ei päästä korjaamaan ennen kuin kranaattituli loppuu.

Venäjä valtasi Nova Kahovkan heti hyökättyään Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

14.59: Kremlin kone on laskeutunut Krimille, jonne Venäjä väittää Ukrainan yöllä hyökänneen droneillaan

Venäjän hallinnon lentolaivaston lentokone näyttää laskeutuneen Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle, Sevastopolin kaupungin läheisyyteen.

Lentoreittejä seuraavan Flightradarin24-sivuston tietojen mukaan Moskovasta lentoon lähtenyt kone on rekisteröity Rossiya – Special Flight Squadronin nimiin. Kyse on Venäjän hallinnon lentolaivueesta.

Krimin yllä lentävän koneen tunnus on RA-64059 ja sen tyyppi on Tupolev Tu-204-300. Kone vaikuttaa laskeutuneen. Tiedossa ei ole, keitä sen kyydissä on.

Kyseessä on sama lentokone, jolla presidentti Vladimir Putin laskeutui Iltalehden mukaan Savonlinnaan vuonna 2017.

Kremlin kone lentää Krimillä, jonne Venäjä väittää Ukrainan yöllä hyökänneen droneillaan 0:45
Venäjän koneen reitti tallentui Flightradar24:n lentoseurantaan.

13.34: Kansanedustaja Limnéll: Jos Ukraina valloittaa Krimin, ovat Putinin päivät luetut

Kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.) pitää Krimin niemimaata Ukrainan sodan ratkaisupaikkana.

Krimin niemimaan menettäminen olisi Venäjälle sen tason arvovaltatappio, ettei presidentti Vladimir Putinin hallinto kestäisi sitä, kirjoittaa Limnell Twitterissä. Limnell on aiemmin toiminut kyberturvallisuuden työelämäprofessorina ja dosenttina Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Venäjän kovaääninen propagandakoneisto pystyy selittämään monia asioita parhain päin venäläisten kannalta, mutta Krimin menetyksen kohdalla se ei Limnéllin mukaan onnistuisi.

– Putinin hallinto kestää vaikka (helmikuun 2022 jälkeen) miehitettyjen alueiden menetyksen, mutta Krimin menetystä se ei kestä, hän sanoo MTV Uutisille.

11.06: "Vastahyökkäyspäätös tehdään hyvin nopeasti, ei kuukaudessa tai kahdessa", Ukrainan varapuolustusministeri väittää

Ukrainan varapuolustusministeri Anna Malyar väittää Telegrammissa, ettei Ukrainalla ole vain yhtä mahdollista tapaa toteuttaa odotettu vastahyökkäyksensä.

Varapuolustusministerin mukaan useat erilaiset taktiset vaihtoehdot ovat käytännön välttämättömyys, sillä Venäjä reagoi siihen, mitä Ukraina tekee.

Malyar väittää, että lopullinen suunnitelma valitaan sen mukaan, ettei Venäjä pysty reagoimaan siihen. Päätös tehdään ”hyvin lyhyessä ajassa, ei kuukaudessa tai kahdessa”, hän jatkaa.

Ukrainan on arvioitu tekevän suuren vastahyökkäyksen kevään tai alkukesän aikana. Todennäköisimpänä hyökkäyssuuntana on pidetty Etelä-Ukrainaa.

Viime syksynä Ukrainan odotettiin hyökkäävän Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella. Näin se myös teki. Sen sijaan Ukrainan vastahyökkäys Koillis-Ukrainassa yllätti sekä sotakommentaattorit että ilmeisesti myös venäläiset.

10.31: Brittiedustelu: Venäjä ei enää perjantaina yrittänyt iskeä ohjuksilla Ukrainan energiainfrastruktuuriin

Venäjä käytti varhain perjantaina tekemissään ohjusiskuissa vähemmän risteilyohjuksia kuin talvella, eikä ohjusten maalina enää todennäköisesti ollut Ukrainan energiainfrastruktuuri, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Puolustusministeriön mukaan on olemassa realistinen mahdollisuus, että Venäjä yritti iskeä Ukrainan reserviyksikköihin ja maahan hiljattain toimitettuun sotilaskalustoon.

Venäjän maalintunnistus on kuitenkin riittämätöntä ja etusijalla on Venäjän mielestä sotilaallinen välttämättömyys eikä mahdollisten muiden vahinkojen, kuten siviilien kuolemien, estäminen, puolustusministeriö uskoo.

Varhain perjantaina tehdyt risteilyohjusiskut olivat ensimmäiset sitten maaliskuun alun. Vaikka Ukrainan ilmatorjunta pudotti valtaosan ohjuksista, ainakin 25 siviiliä sai surmansa.

(STT)

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.32: CNN: Näin Venäjä yrittää torjua vastahyökkäyksen valmistelua Zaporizzjassa

Uutiskanava CNN on käynyt tarkkailemassa tilannetta Zaporizzjan alueella eteläisessä Ukrainassa ennen odotettua vastahyökkäystä. Voit katsoa CNN:n ryhmän uskaliaan raportin pääkuvan videolta.

Videolla ryhmä muun muassa todistaa osapuolien välistä tykistötaistelua ja heille tulee myös kiire päästä pois Venäjän pommituksen alta.

– Jälleen yksi esimerkki voimakkaasta pommituksesta. Heidän (Venäjän) tarkoituksenaan on pysäyttää vastahyökkäyksen käynnistyminen, toimittaja kuvailee tunnelmaa Venäjän pommituksen jälkeen.

CNN: Ukraina valmistautuu vastahyökkäykseen – tällaista on Zaporizzjan rintamalla nyt 2:30
CNN: Ukraina valmistautuu vastahyökkäykseen – tällaista on Zaporizzjan rintamalla nyt.

8.33: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 580 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 580 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme panssarivaunua, kolme panssariajoneuvoa ja kolme tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.24: Krimillä palaa polttoainevarasto – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella

Venäjän miehittämän Ukrainan Krimin niemimaan Sevastopolin kaupungissa polttoainevarasto on syttynyt palamaan, kertovat venäläisviranomaiset. Asiasta uutisoi muun muassa venäläismediat Izvestija ja Kommersant.

Venäjän viranomaiset väittävät, että tulipalo on seurausta räjähdyksestä. Viranomaiset sanovat, että alustavien tietojen mukaan räjähdyksen aiheutti Ukrainan armeijan drone.

Ukraina ei ole vielä tiettävästi kommentoinut tapausta.

Sevastopolin miehityshallinnon kuvernöörin Mikhail Razvozhaevin mukaan tulipalo ei ole aiheuttanut henkilövahinkoja.

Satamakaupunki Sevastopol sijaitsee Etelä-Krimissä. Venäjä on miehittänyt Krimiä vuodesta 2014 saakka.

Krimillä palaa polttoainevarasto – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella 0:27
Video Sevastopolin tulipalosta.

8.03: "Kyydissä oli pelkkiä ruumissäkkejä" – Ukrainassa sotinut suomalainen kokee selvinneensä Bahmutissa lottovoittomaisella tuurilla

Mies lähti sotaan jo vuosia ennen Venäjän suurhyökkäystä. Hän kuvaa ensimmäistä junamatkaansa Mariupoliin kovimmaksi kokemuksekseen: "Mietin joka asemalla, että lähden takaisin".

Siipeen on saatu, niin fyysisesti, henkisesti kuin taloudellisesti. Mies ei kuitenkaan vaikuta olevansa pahoillaan siitä, että uskaltautui noin kuusi vuotta sitten ensimmäiselle matkalleen Ukrainaan.

Hän kertoo pienestä pitäen ajatelleensa, että osallistuminen sotaan on "sellainen rasti", jonka hän haluaisi tässä elämässään kokea. Mutta ei toki ihan minkä tahansa joukon riveissä.

Vuoden 2017 tienoilla alkoi vaikuttaa siltä, että ristiriitaisista uutisista huolimatta Ukraina taitaa olla paikka, jossa taistellaan oikean asian puolesta – ja vieläpä melko lähellä.

– Minulla on mielestäni aika vahva moraalinen kompassi. Alkoi selvitä, että siellähän soditaan eurooppalaisia arvoja vastaan, ja Suomi sekä muu Eurooppa katsovat sitä sivusta (Venäjän) infosodan uhreina, mies kuvailee.

Yksityisyytensä suojelemiseksi mies esiintyy haastattelussa nimettömänä, mutta hänen henkilöllisyytensä on STT:n tiedossa. Mies on kirjoittanut kokemuksistaan elämäkertaa, joka on tarkoitus julkaista myöhemmin tänä vuonna.

(STT)

23.36: Venäläis­vanhuksia on huijattu heittelemään poltto­pulloja armeijan rakennuksiin

Venäläisten paikallisten tiedotusvälineiden mukaan venäläisiä eläkeläisiä huijataan heittelemään Molotovin cocktaileja Venäjän armeijan toimistoja ja virkamiesten autoja päin.

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Venäjän kansalaiset ovat tehneet ainakin16 erillistä tuhopolttoyritystä valtion tai pankkien kiinteistöihin huijareiden käskystä,  asiasta kertoo yhdysvaltalainen Business Insider, joka siteeraa venäläistä MediaZona -oppositiomediaa.

Huijatut vanhuset ovat yrittäneet sytyttää tuleen ainakin värväystoimistoja, pankkiautomaatteja, auton tavaratilan ja poliisilaitoksen. Useimmat yritykset ovat epäonnistuneet. MediaZonan mukaan ainakin 11 heistä olivat yli 55-vuotiaita.

20.17: Venäläismedia: Putin allekirjoitti lain, jonka mukaan maanpetoksesta voi saada elinkautisen vankeustuomion

Venäjällä presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka mukaan maanpetoksesta voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen. Asiaa koskeva asiakirja julkaistiin perjantaina, kertoi uutistoimisto Tass.

Tähän asti maksimirangaistus maanpetoksesta on ollut 20 vuoden vankeustuomio.

Lakiesityksessä on useita muutoksia Venäjän rikoslakiin. Esimerkiksi enimmäisrangaistus terrori-iskusta nousee 15 vuodesta 20:een. Vähimmäisrangaistus ihmisten värväämisestä terroririkoksiin nousee viidestä seitsemään vuoteen, ja yllyttämisestä terrorismiin voidaan puolestaan tuomita 12 vuoden vankeusrangaistukseen.

Terroriverkoston organisoimisesta ja sen toimintaan osallistumisesta voidaan tuomita 10–15 vuodeksi vankilaan. (STT)

19.30: Venäjän perjantaisissa iskuissa Ukrainaan kuoli parikymmentä ihmistä, joukossa lapsia

Venäjä teki iskuja useisiin Ukrainan kaupunkeihin perjantain vastaisen yön aikana, ja ukrainalaisviranomaisten mukaan niissä kuoli ainakin 19 ihmistä.

Pahinta tuhoa aiheutui Ukrainan keskiosassa sijaitsevassa Umanin kaupungissa. Alueen kuvernöörin Igor Taburetsin mukaan kaupunkiin iski kaksi risteilyohjusta. Iskussa kuoli 17 ihmistä, joista kaksi oli 10-vuotiaita lapsia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Telegram-kanavallaan ainakin kymmenen asuinrakennuksen vaurioituneen iskussa Umaniin.

– Jokainen tällainen hyökkäys ja julma toimi maatamme ja kansaamme kohtaan vie terroristivaltiota lähemmäs epäonnistumista ja seuraamuksia, Zelenskyi kirjoitti viestissään viitaten terroristivaltiolla Venäjään.

Iskuja tehtiin myös itäiseen Dnipron kaupunkiin. Kaupungin pormestari kertoi Telegramissa, että iskussa kuoli ainakin yksi nuori nainen ja kolmevuotias lapsi. (STT)

Edellispäivän tapahtumat pääset lukemaan tästä.

Lisäys 19.16: Kello 18.29 päivitykseen lisätty tieto, että Sevastopolin kuvernööri Mikhail Razvozhaev on nimitetty asemaansa Venäjän toimesta.

Lue myös:

    Uusimmat