Räjähtävätkö tuhoutuvan venäläistankin ammukset? Valtava tulipallo heittää panssarivaunun palasia ilmaan

0:33
Katso videolta, miten venäläinen panssarivaunu tuhoutuu valtavan räjähdyksen saattelemana.

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa se kertoo näkyvän, miten venäläinen panssarivaunu tuhoutuu valtavan räjähdyksen saattelemana.

Venäläinen T-90-panssarivaunu tuhoutui amerikkalaisvalmisteisen Javelin-panssarintorjuntaohjuksen hyökkäyksen seurauksena, Ukraina sanoo.

Ukrainan ilmoitukseen tuhovälineestä kannattaa sikäli suhtautua varauksella, että maan sotapropaganda on pyrkinyt tekemään Javelineista liki myyttisen tankkien tuhoajan.

Yhdysvaltain tuorein asepaketti Ukrainalle sisältää muiden aseiden, ammusten ja varusteiden ohella myös tuhat Javelinia.

Ukrainan armeijan mukaan videolla näkyvästä tuhotyöstä vastaa 93. mekanisoitu prikaati. Panssarivaunu tuhottiin Ukrainan mukaan elokuun 6. päivänä.

Räjähtivätkö tankin ammukset?

Videolla näkyvä räjähdys on niin suuri, että todennäköisesti panssarivaunun omat ammukset räjähtävät sitä vastaan tehdyn hyökkäyksen seurauksena.

Räjähdyksen seasta on erotettavissa myös sinkoilevia tankin osia.

Täysin tuhoutunut ja jopa torninsa menettänyt venäläinen panssarivaunu on ollut tuttu näky Ukrainan sodan aikana.

Kalustotappioita visuaalisen todistusaineiston perusteella laskevan Oryxin mukaan Venäjä on menettänyt jo yli 900 panssarivaunua. Ukrainan ilmoituksen mukaan venäläistankkeja on tuhoutunut yli 1 800. Kreml ei ole lukuja kommentoinut.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla.

Torninsa menettäneistä vaunuista merkittävä osa on todennäköisesti sellaisia, joiden täydellistä tuhoutumista venäläisvaunujen kuolettavaksi osoittautunut suunnitteluratkaisu on edesauttanut.

Venäjän tapa käyttää automaattista latausjärjestelmää ja sijoitella ammukset säästävät tilaa, eikä lataajaa tarvita. Seikkaperäinen selvitys tästä ratkaisusta löytyy alla olevasta videosta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:27
Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan. Toisin kuin videon tekstissä lukee, niin asiantuntija on Olli Dahl, eikä Simo Hautala.

Ongelman ytimeksi on muodostunut se, että venäläisissä vaunuissa osa ammuksista on nykystandardeilla mitattuna heikosti suojattu.

– Vaara on ruutipanoksissa. Kun kuuma sirpalesuihku osuu yhteen, niin yksi sytyttää seuraavan ja koko ampumatarviketäyttö palaa humahtamalla, panssariasiantuntija, everstiluutlantti evp. Olli Dahl toteaa.

Näin tapahtuessa lopputulos on herkästi se, että tankin torni irtoaa.

– Jos et pääse ulos sekunnissa, olet vainaa, toteaa brittiarmeijan entinen upseeri ja maavoimien asiantuntija Nicholas Drummond CNN:lle.

0:25
Venäjän kehittynein panssarivaunu T-90M "Läpimurto" kohtaa voittajansa Ukrainan armeijan jakamalla videolla.

Dahlin mukaan kyse ei varsinaisesti ole suunnitteluvirheestä, vaan tietoisesta ratkaisusta.

– Latausautomaatti on muuttunut ihmisten mielissä suunnitteluvirheeksi. Sillä pärjää hyvin panssaritaistelussa, mutta ei uusia (kattoa vastaan hyökkääviä) asejärjestelmiä vastaan, Dahl kertoo.

Javelin-panssarintorjuntaohjus on tunnettu esimerkki juuri tällaisesta tankin kattoa vastaan hyökkäävästä aseesta.

Video: KameraOne

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja