Mainos

Sateet nostavat heinän hintaa

Voimakkaat sateet ja ukkosmyrskyt ovat vaikeuttaneet tänä kesänä monin paikoin heinän tekoa. Myös vilja kärsii sateista

Vain osa heinästä on saatu ajallaan pois pelloilta. Osa on jäänyt pelloille homehtumaan. Satohävikin takia heinän hinnan uskotaan nousevan jopa neljänneksen.

-kun tälläkin pellolla nähdään niin heinä on mustaa ja tämä on käyttökelvotonta, arvioi maatalousmestari Reima Markula Haltialan tilalla Helsingissä.

-Heinää on yritetty paalata jo pidemmän aikaa, mutta sateet ovat joka kerralla yllättäneet. Tilan satomäärästä noin kolmannes onkin nyt käyttökelvotonta.Tämä ei enää mene ruokintakäyttöön, vaan, me korjaamme tämän heinän pellolta pois koska se on pakko ja se ajetaan tonne varaston taakse, harmittelee Tommi Manninen.

Viljakin kärsii

Kaikkialla Suomessa tilanne ei ole aivan niin paha, sillä sadekuuroissa on ollut suuria alueellisia vaihteluita.

Viljankorjuu ei ole kärsinyt aivan heinän tavoin.

Silti hyvänlaatuisesta heinästä uskotaan talvella olevan pulaa ja hinnan nousevan jopa neljänneksen viimevuotisesta.

Kasvinviljelyagronomi Jalo Talliniemi Uudenmaan maaseutukeskuksesta sanoo, että hyvätasoisen heinän, jota menee ravi- ja ratsutalleille, hinta nousee varmasti talven mittaan.

Heinän ohella sateet ovat koetelleet myös viljoja. Vielä tällä hetkellä lakoalueet eivät ole järin suuria, mutta kovin montaa ukkosmyrskyä viljapellotkaan eivät enää kestä. Mikäli ilma kuitenkin pysyy lämpimänä ja sateettomana, niin luvassa on runsas ja hyvänlaatuinen viljasato.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.