Särkylääkkeiden liikakäytöstä jatkuvaa pääkipua

Niin kutsuttua särkylääkepäänsärkyä voi aiheuttaa jo kahden, kolmen kuukauden päivittäinen särkylääkkeiden käyttö.

Särkylääkkeiden liikakäyttö voi aiheuttaa jatkuvaa päänsärkyä, niin kutsuttua särkylääkepäänsärkyä.

Suomalaisista 4-6 prosenttia kärsii päivittäisistä päänsäryistä. Neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta sanoo, että heistä yli kolme neljästä käyttää liikaa särkylääkkeitä. Osa potilaista hakee apua vasta kuukausien tai vuosien kuluttua päänsäryn kroonistumisesta.

Helsingissä Lääkäripäivillä puhuneen Ilmavirran mukaan mitkä tahansa kiputulehduslääkkeet, migreenilääkkeet tai näiden yhdistelmät voivat aiheuttaa särkylääkepäänsäryn.

Särkylääkepäänsärkyä hoidetaan siten, että kaikkien säryn aiheuttajiksi epäiltyjen lääkkeiden otto lopetetaan kahdeksi viikoksi. Vieroitusoireet kestävät yleensä muutaman päivän, enimmillään viikon. Jos kyse on särkylääkepäänsärystä, päänsärky helpottuu jo muutaman päivän kuluttua.

- Vieroitusoireet voivat olla hankalia. Päänsärky voi pahentua muutamaksi päiväksi, potilas hikoilee, voi pahoin, hän kärsii unettomuudesta, sydämen tykytyksestä ja yleisestä huonosta olosta. Hankalimmissa tapauksissa potilas voidaan ottaa sairaalaan osastolle 5-7 päiväksi, Ilmavirta toteaa.

Vieroitusoireita voidaan hoitaa esimerkiksi pahoinvointilääkkeillä, rauhoittavilla lääkkeillä ja riittävällä nesteytyksellä. Useimmat selviävät vieroitusoireista kotioloissa.

Särkylääkepäänsärkyä ei yleensä saa vielä kahden tai kolmen viikon särkylääkekuurin takia, mutta kahden, kolmen kuukauden päivittäinen särkylääkkeiden käyttö voi jo aiheuttaa sen. Ratkaiseva tekijä on särkylääkkeiden päivittäinen käyttö, ei annoskoko.

Päivittäisen päänsäryn taustalla on usein migreeni, jonka oireilu on muuttunut epämääräisemmäksi kuin ennen. Ilmavirta painottaa, että migreenikohtausta ei pidä jättää hoitamatta, vaan se on hoidettava aina hyvin heti kohtauksen alussa.

Päänsäryn syy selvitetään vielä tarkemmin, jos kipu ei lopu lääkevieroituksen jälkeen. Päänsärkyä voidaan hoitaa myös estolääkityksellä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat