Mainos

Sarkozy kaavailee eurooppalaista telakkajättiä

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on lähtenyt ajamaan eurooppalaisen telakkateollisuuden asiaa korealaista valloittajaa vastaan. Sarkozy kaavailee suurta eurooppalaisten laivanrakentajien liittoa.

Suurella eurooppalaisella telakkayhtiöllä presidentti Sarkozy haluaa turvata telakoiden säilymisen Euroopassa.

Uhkana on eteläkorealainen STX, joka osti viime syksynä 40 prosentin siivun Aker Yardsista. Euroopassa pelätään, että korealaisyhtiö siirtää osaamisen täältä pois.

- Kyllä Suomen hallitukseen on oltu yhteydessä Ranskasta ja vähän muualtakin. Ei ole minun asiani yksityiskohtaisesti esitellä, mitkä yhteydenottotavat ovat olleet, mutta kieltämättä asiaa on lähestytty hyvässä tarkoituksessa. Tarkoituksena on varmistaa eurooppalaisen telakkateollisuuden menestys, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kertoo.

Sarkozyn suunnitelmassa Akerin Suomen ja Ranska telakat naitettaisiin Italian valtionjohtoiselle telakkayhtiölle Finncantierille. Eurooppalainen telakkajätti saisi kertaheitolla 85 prosentin markkinaosuuden, joten kilpailuteknisesti sen läpimeno näyttää heikolta.

Ensi tiistaina Aker Yards pitää ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa suunnan määräävät korealaiset sekä norjalainen Havyard Investa. Niillä on yhteensä yli puolet äänivallasta.

- Jos kävisi niin, että eteläkorealaiset hankkisivat enemmistön, niin kyllä he silloinkin joutuisivat tunnustamaan sen, että se on Suomessa tämä osaaminen. Sen siirtäminen jonnekin päin maailmalle, ei ole maailman helpoimpia tehtäviä, Pekkarinen painottaa.

Mutta paineet Akerin telakoiden pilkkomisesta kiihtyvät.

Esimakua on jo saatu. Telakkajohtaja Yrjö Julin sai potkut kuun alussa ja viime viikonvaihteessa kolme telakkaa myytiin venäläiselle sijoitusyhtiölle.

Suomalaisen telakkateollisuuden grand old man - vuorineuvos Martin Saarikangas esittää, että Suomen telakat irrotettaisiin suomalaiseen omistukseen, jossa olisivat mukana teollisuustahot ja valtio.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.