Sampo kehitti palvelun, joka auttaa sekä karanteeniin joutuneita että yrittäjiä koronakriisin keskellä: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

12:18
Videolla kerrotaan, miten koronavirus vaikuttaa talouteen ja tulevaisuuteen.

Kun monet joutuivat koronaviruskriisin keskellä taloudellisesti epävarmaan tilanteeseen, Sampo Karpo ajatteli, miten voisi auttaa sekä yrittäjiä että eristykseen joutuneita koronakriisistä kärsiviä. Yhdessä Arto Peisan kanssa hän kehitti palvelun, jossa ihminen voi tilata taksin kuljettamaan itselleen kauppakassin. Palvelu lanseerataan tänään.

Toimenpiteet koronavirusepidemian hidastamiseksi iskivät heti suomalaisten yrittäjien talouteen. Yksi heistä, joiden toimialaan tilanne vaikutti merkittävästi, on helsinkiläisessä digitoimistossa työskentelevä Sampo Karpo.

Karpo huomasi heti, että tilanne vaikutti moneen muuhunkin toimialaan. Hän mietti, olisiko mahdollista samaan aikaan sekä auttaa kriisitilanteen ratkaisussa että työllistää pulassa olevia yrittäjiä.

− Juttelin Menevä Taksin markkinointijohtajan Arto Peisan kanssa ja hän kertoi, kuinka taksiala kyykkäsi ja ihmisiä tulee jäämään ilman töitä. Samanlaista viestiä kuului ravintola-alalta.

− Arto oli ajatellut, että saisiko takseilla kuljetettua ruokaa – jotain piti ajaa ja jos ei ihmisiä, niin ruoka olisi hyvä vaihtoehto, Karpo kertaa ruoan kotiinkuljetusidean alkua.

”Koko järjestelmä pistettiin pystyyn viikon aikana”

Karpo kontaktoi kauppiaita ja kysyi, miltä kuulostaisi, että kaupat, joilla ei ole verkkokauppaa, pystyisivät aloittamaan ruoan kotiinkuljetukset, joita taksit toimittaisivat tilaajien osoitteisiin. Näin saataisiin sekä autettua niitä, jotka joutuvat olemaan karanteenissa kotonaan, että taksiyrittäjiä.

Idea otettiin hyvin vastaan. Ainoa ongelma oli se, miten kassien sisällön keräilyn saisi toimimaan kaupoissa. Koska jo olemassa olevissa kauppojen kotiinkuljetuspalveluissa oli päivien jonot, jotain piti keksiä nopeasti.

− Otin aiheesta yhteyttä Ukko.fi-palveluun. He etsivät Menevälle keräilyyn sopivia kevytyrittäjiä, joilla oli hygieniapassi. Hiffasimme, että tässä olisi mahdollisuus luoda tyhjästä uutta työtä monelle alalle.

− Nyt koko järjestelmä on pistetty pystyyn viikon aikana. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tällaisessa menee yleensä vuosi, Karpo hehkuttaa.

”Jo ennen starttia syntyi kymmenen uutta työpaikkaa”

Menevä vastaa ruokakuljetuksista ja niiden vaatiman maksuliikenteen sekä palvelukanavan tuottamisesta ja pyörittämisestä. Palveluun osallistuvat kauppiaat tarjoavat tiloistaan paikan noutopisteelle sekä hoitavat joustavan rahaliikenteen vaatimat muutokset myymälöiden puolesta.

Palvelu pilotoidaan huomenna Klaukkalassa K-CItymarketissa.

− Jo ennen starttia syntyi kymmenen uutta työpaikkaa. Tavoitteemme on luoda sata työpaikkaa parin ensimmäisen viikon aikana.

− On lohduttavaa, mutta myös traagista, että tarvitaan pandemia, että voimme toimia niin kuin meidän pitäisi toimia aina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja