Salo: Lähden Suomen Pankkiin nöyrällä mielellä

Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi nouseva valtiotieteen tohtori Sinikka Salo sanoo suhtautuvansa uuteen tehtäväänsä vakavalla ja nöyrällä mielellä.

Sinikka Salo uskoo viisivuotisen kokemuksensa Euroopan keskuspankissa olevan hyödyksi tulevassa tehtävässä.

-Haasteita tulee olemaan riittämiin, vaikka Suomen Pankin asema onkin rahaliittoon liittymisen myötä muuttunut, hän sanoi puhelinhaastattelussa ennen lähtöään Suomeen. Salon mukaan tämän enempää hän ei voi vielä tulevista tehtävistään sanoa.

Vielä illansuussa Salo oli pyörryksissä nimityksestään, mutta luonnollisesti hyvin iloinen. Salon mukaan hänelle tieto nimityksestä tuli vasta perjantaina.

-En edes muista, kuka minulle soitti. Ensimmäinen tieto taisi tulla pojaltani, joka oli nähnyt asian tekstitv:stä, hän sanoi.

Nimitys tänään

Suomen Pankki

Tasavallan presidentti nimitti Sinikka Salon tänään Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi lokakuun puolivälistä. Nimityskuviot saivat yllättävän käänteen aamupäivällä, kun presidentti Tarja Halonen ei hyväksynyt valtioneuvoston ehdotusta johtokunnan jäseniksi.

Uusi ehdokas löytyi kuitenkin nopeasti. Valtioneuvosto esitti alun perin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Johnny Åkerholmin nimittämistä.

Vielä ei ole varmuutta, kuinka monta jäsentä johtokuntaan lopulta nimitetään. Presidentti Halonen toivoi eduskunnan pankkivaltuuston pohtivan tätä asiaa.

Yksi vai kolme uutta jäsentä?

Suomen Pankin nimityskuviot siirtyivät myös tavallaan uudelle tasolle. Tässä vaiheessa nimittäin ei ole vielä täyttä varmuutta siitä, kuinka monta johtokunnan jäsentä lopulta nimitetään.

-Olen nimittänyt tässä vaiheessa vain yhden jäsenen. Tällä nopealla aikataululla olen halunnut varmistaa johtokunnan päätösvaltaisuuden. Pankkivaltuusto ja valtioneuvosto voivat rauhassa valmistella uuden esityksen johtokunnan täydentämisestä, jos sitä pidetään tarpeellisenä, ilmoitti Halonen nimityksen jälkeen.

Aamupäivän esittelyssä presidentti Halonen esitti toivomuksen, että eduskunnan pankkivaltuusto miettisi vielä kerran, kuinka monta johtokunnan jäsentä Suomen Pankissa ylipäänsä tarvitaan. Hän mainitsi senkin mahdollisuuden, että puheenjohtajan lisäksi johtokunnassa olisi jopa viisi jäsentä. Mahdollista myös on, että johtokunta selviäsi kolmella jäsenellä. Valtioneuvosto ei voi tästä päättää. Näin ollen Åkerholmin ja Pekkarisen tie Suomen Pankkiin ei ole välttämättä vielä poikki.

Jos pankkivaltuusto päätyy siihen, että puheenjohtajan lisäksi johtokunnassa tarvitaan viisi jäsentä, sekä Åkerholmin että Pekkarisen nimitys voi olla vielä hyvinkin mahdollista.

Uuden perustuslain testausta

Tuskin koskaan on julkisuudessa näin paljon puhuttu Suomen Pankin johtajakuvioista. Jos kyse olisi vain

Suomen Pankki on ollut hullunmyllyn kohteena.

kahdesta virkanimityksestä, keskustelusta ei voisi tehdä muuta johtopäätöstä kuin, että poliittiset ongelmat ovat Suomessa vähissä.

Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Ehkä tärkein taustakysymys on ollut, miten ryhdytään käytännössä soveltamaan maaliskuun alussa voimaan tullutta uutta perustuslakia. Keskeistä ovat olleet eduskunnan, hallituksen ja presidentin suhteet. Uuden perustuslain toimivuutta käytännössä testattiin siten ensimmäistä kertaa. Lähiajan poliittinen keskustelu paljastanee, miten testi onnistui.

Presidentti käytti perustuslakiin sisältyvää oikeuttaan ja nimitti Suomen Pankkiin ehdokkaan ohi pankkivaltuuston ja valtioneuvoston kannan. Portti eduskunnan näkemyksen läpimenollekin on vielä olemassa. Pankkivaltuuston kanta voisi toteutua, jos johtokunnan jäseniä olisikin neljän sijasta viisi. Keskustelun kuluessa vastakkain asetettiin ehdokkaiden poliittinen tausta ja asiantuntijatausta. Prosessin loppuvaiheessa myös sukupuolikysymys tuli keskeisesti esille.

Halonen on moneen kertaan huomauttanut, että hyviä ja päteviä ihmisiä voi tulla sekä asiantuntijareittiä että poliittisen kokemuksen kautta. Hän on myös kertonut nimittävänsä mielellään naisia etenkin monijäsenisiin päätöksentekopaikkoihin. Kuitenkaan sukupuoliasia sellaisenaan ei voi hänenkään mielestään olla riittävä edellytys nimitykselle.

Pääministeri Paavo Lipponen toivoo, että kysymys Suomen Pankin johtokunnan jäsenten lukumäärästä saataisiin ratkaistua mahdollisimman nopeasti. Lipponen ei kuitenkaan halua ottaa kantaa johtokunnan jäsenten määrään, koska asia kuuluu eduskunnan valitsemille pankkivaltuutetuille.

Niinistö: Kannattaakohan tätä enää jatkaa


Valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei halua kommentoida tasavallan presidentti Tarja Halosen ratkaisua jättää Niinistön tukema ehdokas, alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm tässä vaiheessa nimittämättä Suomen Pankin johtajan virkaan. Niinistö tavoitettiin perjantai-iltana Prahasta. Hän korosti pysyvänsä siinä, mitä aiemmin on asiasta sanonut.

-Minä olen sanonut kaksi asiaa: ensinnäkin, että kolmellakin tullaan toimeen. Ja toinen on se, että minä pidän tärkeänä, että valittaisiin henkilö, joka kykenee toimimaan pääjohtajan varamiehenä. Siitä olen vakuuttunut, että Åkerholm on pätevin hakija ja on myöskin valtioneuvostossa vertailussa sellaiseksi todettu. Niinistö asetti kyseenalaiseksi koko nimitysprosessin jatkamisen.

-Esitän vain tällaiseen kysymyksen, että kannattaakohan tätä prosessia enää jatkaa? Eikö se sisällä jo arvionkin sinällään? Tarkoitan vain, kun siellä puhutaan taas lisäpaikoista ja muuta, valtiovarainministeri sanoi. Niinistö osallistuu Prahassa Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kokoukseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat