Salamyhkäinen sveitsiläisyhtiö kiistää Putinin omistukset

Putinin on väitetty omistavan jopa kolme neljäsosaa Gunvor-yhtiöstä.

Salamyhkäinen sveitsiläinen Gunvor-yhtiö kiistää julkisuudessa liikkuneet väitteet, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi taloudellisesti kytköksissä yhtiöön.

Gunvorin edustaja Thorbjörn Törnqvist sanoo kuitenkin, että Putin on yhtiön perustajan Gennadi Timtshenkon ystävä.

- Presidentti Putin tai kukaan hänen liittolaisensa ei omista ainuttakaan tämän yhtiön osaketta, sanoi Törnqvist viestissään brittilehti Guardianille lauantaina.

Putinin on väitetty omistavan jopa 75 prosenttia Gunvor-yhtiöstä. Näin kertoi perjantaina Guardianissa venäläinen politiikan tuntija Stanislav Belkovski.

- Putinin nimi ei tietystikään näy osakkeenomistajien listalla, Belkovski mainitsi.

- Kyse on läpitunkemattomasta verkostosta, johon kuuluu ulkomailla toimivia yhtiöitä ja rahastoja. Päätepiste on Zug Sveitsissä ja Liechtenstein.

Väitteitä Putinin omistuksesta Gunvorissa on liikkunut jo pitkään maailman lehdistössä. Asiasta ovat kertoneet muiden muassa myös amerikkalainen Washington Post ja venäläinen Moscow Times.

Omistushuhuissa myös suomalaiskytkentä

Suomalaisittain väitteet tekee mielenkiintoiseksi se, että Gunvorin perustaja Timtshenko on johtanut Suomessa IPP-öljy-yhtiötä. Hän oli Suomen verokalenterissa vuonna 2001 sijalla 28.

Julkinen keskustelu Putinin varallisuudesta oli aiemmin kielletty aihe Venäjän viestimissä. Siitäkin on alettu keskustella, kun valtataistelu Putinin manttelista kiihtyi Kremlissä.

Taistelun osapuolina on nähty toisaalta turvallisuuspalvelun entiset ja nykyiset johtajat sekä toisaalta liberaaliksi luonnehdittu Kremlin ryhmittymä. Myös Timtshenko oli Putinin tavoin Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n upseeri.

Ideologisiin kysymyksiin ei valtataistelu liity, vaan kyse on enemmänkin liiketoiminnasta ja sen avaamista mahdollisuuksista, arvioi ruotsalainen uutistoimisto TT. Putinin lähipiirin jäsenet ovat rikastuneet miljoonamiehiksi suuryritysten yksityistämisen myötä, ja he haluavat varmistaa taloudellisen vaikutusvaltansa Putinin siirtyessä syrjään presidentin tehtävästä keväällä.

Kansainvälisen Transparency International -järjestön Venäjä-tuntijan Elena Panfilovan mukaan Boris Jeltsinin kauden satunnainen korruptio on muuttunut Putinin kaudella järjestelmälliseksi.

Venäjän talouden tärkeimmät sektorit, öljy, kaasu ja infrastruktuuri, ovat presidentin lähipiirin valvonnassa.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat