Salainen sopimusluonnos vuoti julkisuuteen

EU:n tulevaisuuskonventin sihteeristön valmistelema salainen luonnoksen uudesta perussopimuksesta on vuotanut julkisuuteen.

Vuoto oli ilmeisesti tekninen erehdys. Asiakirja lipsahti valmistelukunnan sihteeristöltä väärään tietokoneosoitteeseen, virkamieslähteistä kerrottiin.

Kyseessä on hahmotelma siitä, miten uusi EU:n sopimus voisi rakentua. Luonnos noudattaa pitkälti konventin puheenjohtajan Valery Giscard d'Estaingin ajatuksia EU:n sopimusrakenteiden uudistamisesta. Suunnitelmasta ilmenee kaksi vaihtoehtoa. Joko luodaan perussopimus, joka lisätään nykyisiin EU:n sopimuksiin. Toinen optio on valmistella kokonaan uusi sopimus, johon nykyisten perussopimusten tekniset osat tulisivat liitteinä.

Luonnoksen 11 otsaketta koskevat mm. EU:n oikeushenkilöllisyyttä, perusoikeuskirjaa, toimivallan jakoa sekä toimielinten asemaa.

Yksi kappale koskisi päätöksentekoa, joka sisältäisi myös sisä- ja oikeusasiat sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan.

Tanskalainen konventin jäsen Jens-Peter Bonde katsoo kyseessä olevan salainen suunnitelma luoda EU:lle perustuslaki.

-Luonnos osoittaa, että Giscard haluaa EU:lle perustuslain. EU tulisi toimimaan kuin valtio ulkopolitiikassa, Bonde sanoi tänään.

Ranskan entinen presidentti Giscard d'Estaing ilmoitti konventin avajaisistunnossa helmikuun lopulla, että tavoite on EU:n yhtenäisen perussopimuksen luominen. Tuolloin hän ehdotti lopputulosta kutsuttavan EU:n perustuslakia koskevaksi sopimukseksi "väärinkäsitysten välttämiseksi".

Perustuslaki-käsitettä Giscardin on uskottu välttävän sen takia, että se herättää joissakin jäsenmaissa pelkoja suvereniteetin menettämisestä.

Kiusallinen ja nolo vuoto

Konventin sisäisen hahmotelman vuotaminen julkisuuteen on enemmän kuin kiusallinen vahinko.

Giscard on antanut ymmärtää, että tässä vaiheessa sihteeristö ei valmistele luonnoksia loppuraportista. Vieläkin nolommaksi tapauksen tekee se, että EU-lähteiden mukaan luonnos on ministerineuvoston sihteeristön oikeuspalveluosaston käsialaa.

Teksti on tosin paperilla konventin sihteeristön nimissä. Monet konventin jäsenet ovat epäilleet, että puheenjohtajisto ja sihteeristö ohjaavat valmistelukunnan työtä ylhäältäpäin välittämättä yli 100-jäsenisen konventin näkemyksistä ja mielipiteistä.

Konventin työlle ehkä jatkoaikaa

Ensi viikolla Giscardin odotetaan pyytävän Sevillassa jatkoaikaa konventin työlle kesään 2003 asti. Lisäksi hän aikoo esittää jäsenmaiden johtajille, että konventti jättäisi yhtenäisen sopimusehdotuksen hallitusten välisiä neuvotteluja varten.

Alun perin sovittiin, että konventin työ kestää noin vuoden. Ensimmäinen kokous pidettiin maaliskuussa, joten työn on ennakoitu päättyvän ensi keväänä Kreikan EU-puheenjohtajakaudella.

Asia nousee esille Sevillan EU-huippukokouksessa, kun valtionpäämiehet keskustelevat konventin työskentelyn etenemisestä. Tämä tapahtuu Giscardin suullisen selonteon pohjalta.

Tulevaisuuskonventin eli laajan valmistelukunnan tehtävänä on valmistella suosituksia jäsenmaille, kun ne neuvottelevat EU:n rakenteiden uudistamisesta vuonna 2004. Reformia tarvitaan kun unioniin liittyy kymmenen uutta jäsenmaata lähivuosina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat