Mainos

Saksa vaatii päätöstä EU-perustuslaista jo tänä vuonna

Saksa vaatii, että hallitusten väliset neuvottelut (HVK) Euroopan unionin perustuslaista käydään jo tämän vuoden aikana. Saksan kanta ilmeni tänään, kun ulkoministeri Joschka Fischer puhui EU:n konventin istunnossa.

-Konventin on saatava esityksensä valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä, jotta HVK voi sen hyväksyä syksyllä, Fischer sanoi Brysselissä.

Saksa on asettumassa siten mm. Britannian ja Italian linjoille. Britannia on todennut, että neuvottelut pitäisi aloittaa syyskuun puolivälissä.

-Suuret maat alkavat olla siinä linjassa, että HVK pidetään tänä vuonna, Suomen konventtiedustaja Teija Tiilikainen totesi.

Sen sijaan Suomi, Ruotsi ja Baltian maat edellyttävät, että tulevaisuuskonventin työn ja hallitusten neuvottelujen välillä on oltava vähintään puoli vuotta. Suomi on perustellut ajoitusta mm. sillä, että eduskunta ehtii käsitellä konventin esitystä perustuslaillisesta sopimuksesta. Irlanti on samoilla linjoilla, mutta eri syystä. Irlanti haluaisi neuvottelut omalle puheenjohtajakaudelleen 2004 alkuun.

Tiilikainen ennakoi, että 105-jäseninen konventti ei saa valmiiksi kaikkia yksityiskohtia määräaikaan eli kesäkuun 20. päivään mennessä. Tiilikaisen mukaan esitys perustuslaillisen sopimuksen rungosta toki syntyy.
-Meillä on vajaat kaksi kuukautta ennen viimeistä kokousta. Nyt on tehty jo vuosi työtä, Tiilikainen perusteli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.