Saksa ja Ranska haluavat vahvaa euroa

Saksan liittokansleri Helmut Kohl torjui tänään arvailuja siitä, että liittymisehtoja Euroopan yhteiseen valuuttaan oltaisiin heikentämässä. Kohl sanoi, etteivät sen paremmin Ranska kuin Saksakaan halua heikkoa eurovaluuttaa. Kohl ja Chirac tapasivat Nürnbergissa Saksassa viikonloppuna pidettävän EU:n huippukokouksen edellä.

Johtajien tapaamisen tarkoituksena oli valmistella Dublinin huippukokousta sekä keskustella Euroopan talous- ja rahaliittoa koskevista erimielisyyksistä. Kohl ja Chirac jättivät myös EU-johtajille yhteisen aloitteen Euroopan unionin uudistamisesta. Aloitteessa vaaditaan läheisempää yhteistyötä sekä sisäisen että ulkoisen turvallisuuden alueilla ja EU:n instituutioiden uudelleenjärjestelyä.

Saksan ja Ranskan johtajien mukaan tarkoituksena on sysätä hitaasti eteneviä hallituksen välisen konferenssin neuvotteluja eteenpäin keskittymällä "kiireisiin kysymyksiin", jotta uusi sopimus saadaan valmiiksi ensi vuoden kesäkuuhun mennessä.

Tapaamisessa oli määrä käsitellä myös Saksan ja Ranskan erimielisyyksiä ns. vakauspaketista, jolla on pyritään varmistamaan Emuun liittyvien maiden budjettikuri. Kokouslähteiden mukaan Kohl ja Chirac eivät kuitenkaan edistyneet kysymyksessä suuresti. Asialistalla olivat myös Saksan ja Ranskan yhteiset puolustushankkeet.

Ranskan pääministeri Alain Juppé vaati Financial Times -lehdessä, että vaaleilla valituilla poliitikoilla tulisi olla tulevaisuudessa vaikutusvaltaa Euroopan keskuspankissa ECB:ssä. Hänen mukaansa se, että ECB tekisi yksin kaikki raha-, talous- ja budjettipolitiikkaa koskevat päätökset ei vastaa ranskalaisten käsitystä demokratiasta.

Saksa kommentoi tuoreeltaan Juppén esitystä. Ulkoministeriön edustajan Werner Hoyerin mukaan Saksalla on erittäin selvä kanta asiaan.
-Euroopan keskuspankin itsenäisyys on yksi Maastrichtin sopimuksen suuria saavutuksia eikä siitä keskustella, hän sanoi Saksan radiossa.

Saksalla ja Ranskalla on erilainen käsitys siitä, kuinka tulevan talous- ja rahaliiton tulisi toimia. Saksa katsoo, että Emuun liittyvien maiden pitäisi suostua tiukkaan budjettikuriin. Ranska ja useimmat muut EU-maat kannattavat joustavampaa järjestelmää, joka antaisi tilaa poliittiselle harkinnalle.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat