SAK:n Lyly: Olkiluoto työllistänyt vähän suomalaisia

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly arvostelee sitä, kuinka vähän Olkiluodon kolmas ydinvoimala on työllistänyt suomalaisia. Lyly esittää laajaa yhteistyötä, jotta seuraavissa ydinvoimahankkeissa suomalaiset saisivat suuremman osan urakoista. Olkiluodon pääomistaja puolestaan muistuttaa, että noususuhdanteessa ydinvoimalatyömaalle oli vaikea saada suomalaisia rakentajia ja rakennusyhtiöitä.

Olkiluoto 3 on työllistänyt suomalaisia paljon vähemmän kuin alun perin uskottiin. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly moittii tästä energia-alan johtajia.

- Näin jälkikäteen näyttää siltä, että ehkä noin neljäsosa on ollut suomalaista työvoimaa. Toivoisinkin, että nämä kaksi uutta hanketta työllistäisivät suomalaisia enemmän.

Olkiluodon pääomistaja, Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Timo Rajala muistuttaa, että tilanne oli silloin toinen.

- Kyllähän me yritimme kaikkemme silloin 2002-2003 kerätä suomalaisia voimia enemmän, mutta se oli sellaista aikaa, jolloin osa rakennusyhtiöistä ilmoitti, että nämä ovat liian vaikeita rakentaa, että ei kannata lähteä. Heillä on parempi bisnes rakentaa asuntoja, Rajala kertoo.

Lyly esittää laajaa yhteistyötä

Kaksi ydinvoimalaa merkitsisi rakentamisaikana noin 60 000 henkilötyövuotta. SAK:n Lyly esittää laajaa yhteistyötä, jotta suomalaiset saisivat osansa sähkö-, metalli- ja rakentamisurakoista.

- Olisi syytä työmarkkinajärjestöjen miettä, minkälaista sopimuskäytäntöä siellä noudatetaan. Pitäisi yrittää löytää sellainen raami, jolla nämä kaksi työmaata pystytään yhdessä toteuttamaan ja myös niin, että työnantajapuoli sitoutuu tiettyihin ratkaisuihin, Lyly sanoo.

Olkiluodossa uskotaan tilanteen paranevan, sillä seuraava voimala otettaisiin Areva-kokemusten jälkeen tiukemmin omiin käsiin.

- Maailma muuttuu ja seuraavassa vaiheessa on varmasti aivan erilaiset tavat, uskoo Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Timo Rajala.

Eduskunta päättää kahdesta ydinvoimaluvasta 1. heinäkuuta. Ydinvoimalat rakennettaisiin Olkiluotoon ja toinen Pohjois-Suomeen, Pyhäjoelle tai Simoon.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu

Lue myös:

    Uusimmat