SAK:n Lyly ehdottaa palkkoihin tulososaa – EK kannattaa, mutta...

Lyly: Osa palkasta tulosperusteiseksi 1:57

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly olisi valmis lisäämään palkkajoustoja. Hallitusneuvottelujen rinnalla työstetään työmarkkina- ja etujärjestöjen välille yhteiskuntasopimusta, jonka tarkoituksena on parantaa työllisyyttä ja tuottavuutta.

SAK:n Lyly ehdottaa Ylellä tuottavuuden parantamiseksi palkkajoustojen lisäämistä mallilla, jossa osa työntekijän palkasta riippuisi tuloksesta.

– Peruspalkka määräytyisi työn vaativuuden mukaan, osaamisen mukaan määräytyisi henkilöosuus, ja sitten olisi tämä tuloksellisuusosa, joka vaihtelisi tulosten mukaan. Ja kun nyt mennään työelämässä siihen suuntaan, että on ryhmiä ja tiimejä, ja verkostoitumisen kautta tulosta tehdään, niin pitäisi olla tällaista ryhmä- tai yrityspalkitsemista, sanoi Lyly Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

EK:n Häkämies: Ei lähivuosina

Työnantajakeskusjärjestö EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies katsoo, että joustava yrityksissä määriteltävä palkankorotusosa on teoriassa kannatettava ajatus. Hän katsoo kuitenkin, että lähivuosina palkankorotusvaraa ei juurikaan ole ja korostaa, että jouston pitää toimia myös alaspäin.

Palkkojen joustosta ylöspäin pitää Häkämiehen mukaan päättää yrityksissä, koska siellä tiedetään sen hetkinen jakovara.

Häkämies arvioi, että malli voi olla mahdollinen joskus myöhemmin talouden käännyttyä nousuun, mutta ei lähivuosina.

– Uskon, että tulevaisuudessa joustava palkankorotusosa voisi olla ihan mahdollinen, mutta korostan että tulevaisuudessa, sanoo Häkämies MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat