Sairastutko aina lomalla tai viikonloppuna? Tästä ilmiö johtuu

Näin taltutat flunssan 6:25
Iskikö flunssa? Katso videolta asiantuntijan vinkit taudin taltuttamiseksi!

Taudit tuntuvat iskevän aina juuri viikonloppuna tai lomallaHuffington Post listaa sille syyt ja vinkit, joilla sairastumisen ikävään aikaan voi välttää.

Kauan odotettu loma tai rentouttava, pidennetty viikonloppu ja flunssaoireet iskevät päälle? Ilmiö ei liene täysin tuntematon töissä käyville ja opiskelijoille.

Kyseessä ei ehkä aina ole vain sattuma, kirjoittaa Huffington Post. Amerikkalaislehti listaa syyt, jotka voivat vaikuttaa flunssan ikävään ajankohtaan.

Liian rankkaa ennen lomaa

Lomalla on ehkä aikaa rauhoittua, mutta monilla kasaantuu paljon hommia juuri aikaan ennen sitä. Ennen pitkiä lomia koulussa ovat kokeet ja tehtävien palautukset ja työpaikalla saattaa joutua tekemään pidempiä päiviä saadakseen kaiken valmiiksi poissaoloa varten.

Ehkä lenkki tai kuntosalillakäyntikin tulee jätettyä väliin, kun keskittyy vaatteiden pesemiseen ja pakkaamiseen.

Tällainen kuormittava valmistautuminen lomaa varten voi saada kehon immuunipuolustuksineen heikoksi, muistuttaa lääkäri Edo Paz. Liian rankat lomavalmistelut voivatkin oireilla stressinä ja väsymyksenä.

Paz muistuttaa, että vaikka hommaa olisi paljon ennen lomaa, pitäisi silti huolehtia, että terveet elämäntavat ja rutiinit säilyvät.

– Tee parhaasi pitääksesi immuunijärjestelmäsi niin vahvana kuin mahdollista tänä herkkänä aikana. Se tarkoittaa terveellisesti syömistä, liikuntaa, riittävästi nukkumista, painon pitämistä terveellisen rajoissa ja liiallisen alkoholin ja tupakoinnin välttämistä, Paz kertoo Huffington Postissa.

Pitkään jatkunut stressi helpottaa

Lomalla ei kuitenkaan aina sairastu pelkästään flunssaan. Myös muun muassa mielenterveysongelmat, krooninen kipu ja muut terveysongelmat saattavat pahentua, kun ihminen pääsee vapaalle ja rentoutuu.

Englanniksi tämä ilmiö tunnetaan nimellä ”let-down effect”. Se seuraa erityisesti stressaavan elämänvaiheen jälkeen. Syynä voi olla se, että pitkään jatkuneen stressin ja rasituksen huomaa vasta sitten, kun on aikaa ottaa rennosti.

Tällöin stressaavan kauden läpi on todennäköisesti jaksanut painaa juuri stressihormonien ylituotannon avulla, ja nyt hormonituotanto laskee ja huono olo alkaa paljastua.

Paras tapa välttää tämä tilanne, on välttää stressiä ja ylikuormitusta jo etukäteen, työn aikana. Esimerkiksi ystävien kanssa ajanvietto, urheilu ja terapia voivat toimia oivina apukeinoina.

Matkailu voi vaikuttaa

Sairastelu erityisesti talvisaikaan voi johtua siitä, että tulee kohdattua paljon ihmisiä sisätiloissa, ja siksi bakteerit ja virukset pääsevät leviämään. Näin käy helposti lentokoneessa.

– Monet näistä infektioista leviävät sairastuneiden ihmisten pisaratartunnan kautta, jotka voivat säilyä ilmassa ja yhteisillä pinnoilla. Tämä ongelma on erityisen huomattava lentokoneissa, joissa matkustaa paljon ihmisiä pienessä tilassa, jossa ilmankierto on heikko ja matkustajat vaihtuvat usein, Paz sanoo.

Lentokoneessa sairastumisen voi kuitenkin pyrkiä välttämään juomalla paljon vettä ja pesemällä usein käsiä. Myös matkalla kannattaa muistaa terveet elämäntavat.

Lue myös:

    Uusimmat