Mainos

Saimaan kanavakiista jatkuu

Suomen viranomaiset ovat pyrkineet vaikuttamaan Saimaan kanavan avaamisen puolesta kaikin käytettävissä olevin keinoin. Päätöstä avaamisesta ei ole kuitenkaan tehty.

Venäjän rajaviranomaisille esiteltiin eilen Pällin sululla olevaa rakennusta, jota suomalaiset tarjosivat vuokrattavaksi rajatarkastajien käyttöön. Tänään viranomaiset tapasivat Pällin sululla. Kahdelle Venäjän rajaviranomaiselle esiteltiin vajaan 60 neliömetrin tiloja, jotka aiemmin ovat palvelleet suomalaisten kanavan huolto- ja korjaustyöntekijöiden taukotupina.

Suomen puolelta tapaamisessa mukana ollut Saimaan kanavan käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Seppo Kykkänen kertoi, että rakennusta esiteltiin "kädenojennuksena venäläisille". Tapaaminen sujui hänen mukaansa hyvässä hengessä.

-He pitivät tiloja käsittääkseni jonkinasteisesti riittävinä. Heillä ei kuitenkaan ollut valtuuksia asian päättämiseen, vaan he toimivat tiedustelijoina, Järvi-Suomen merenkulkupiiriä edustava Kykkänen sanoi.

Monta asiaa neuvoteltavana

Suomen kanavavaltuutettu kansliapäällikkö Juhani Korpela matkustaa huomenna Moskovaan neuvottelemaan Saimaan kanavaa koskevista asioista. Korpela tapaa Venäjän varaliikenneministeri Sergei Aristovin iltapäivällä.

Akuutin rajatarkastusriidan ohella esillä ovat Saimaan kanavan vuokraus ja ennakkotiedot, joiden mukaan venäläiset alkaisivat periä uudenlaista liikennöintimaksu.

-Viipurinlahdella on vilautettu uudenlaisia maksuja. Näistä puhumme huomenna. Pällin sulun kehittäminen rajatarkastuksen tarpeiden kehittämiseksi on niin ikään huomenna esillä, Korpela sanoi.

Moskovassa puhutaan myös kanavan vuokrasopimuksen jatkamisesta.

-Lappeenrannassa vietetään ensi syksynä Saimaan kanavan avaamisen 150-vuotisjuhlaa. Tänä vuonna asia pitäisi saada putkeen, Korpela kertoi.

Ensimmäinen kanava valmistui vuonna 1856, ja nykyisen kanavan rakentaminen alkoi vuonna 1963. Suomalaisten ja venäläisten kanavavaltuutettujen välillä oli sovittu, että kanava avautuu 6. huhtikuuta. Venäjän rajavalvojat vaativat muutamaa päivää ennen sitä, että tarkastukset siirretään Juustilan sululta Pällin sululle.

Suomen viranomaisten mukaan kyse on koko ajan ollut Venäjän rajaviranomaisten ja liikenneministeriön sisäisestä kiistasta. Pällin sulku on lähellä Venäjän maa-alueella sijaitsevaa Brusnitsnojen tarkastuspistettä. Se on samalla kohdalla kuin Suomen puolella sijaitseva Nuijamaan raja-asema.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.