Mainos

Sähköyhtiöt perivät ylihintaa kuluttajilta

Ylihinnan yhtenä syynä pidetään kuluttajien laiskuutta. Viime vuonna Suomen noin kolmesta miljoonasta sähkönkäyttäjästä vain noin neljä prosenttia vaihtoi sähköyhtiötä. Toisaalta kritisoidaan myös viranomaistiedotuksen tehottomuutta.

Kuluttajasähkön hinta ei ole seurannut markkinasähkön hinnan rajua putoamista. Markkinasähkön hinta on kevään aikana halventunut kuutisenkymmentä prosenttia, kun taas kuluttajasähkön hinta on pudonnut vain noin kymmenen prosenttia.

Suomessa on ollut mahdollista kilpailuttaa sähkön toimittajia pian yhdeksän vuotta. Into on kuitenkin ollut laimeaa, sillä energiamarkkinaviraston mukaan viime vuonna Suomen noin kolmesta miljoonasta sähkönkäyttäjästä vain noin neljä prosenttia vaihtoi sähköyhtiötä.

- Kuluttajat ovat maksaneet jopa tuhansia euroja, omakotitalossa asuva kuluttaja, liikaa sähköstään, että kuluttaja itse siitä kärsii, mutta siitä huolimatta tämä asia ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta, tiedotuspäällikkö Teemu Närvä VaasaEmg:ltä kertoo.

Koska kuluttajia ei kiinnosta, sähköyhtiöiden ei tarvitse ottaa heitä huomioon. Markkinasähkön hinta on kevään aikana pudonnut kuutisenkymmentä prosenttia mutta kuluttajalle on tästä kakusta herunut vain noin kymmenen prosentin alennussiivu.

- Kuluttajat eivät ole tarpeeksi aktiivisia. Kun kuluttajat eivät asiasta kiinnostu, niin miksi niitä hintojakaan laskettaisiin enempää. Ehkä tässä jos pörssihinta on pudonnut 60 prosenttia, niin olisi voinut ajatella, että lyhyellä aikavälillä ehkä tuplasti, noin kaksikymmentäkin prosenttia, olisivat hinnat voineet tulla alaspäin, Närvä arvioi.

Vaasassa kuluttajien laiska sähkön kilpailuttamisinto laitetaan ainakin osaksi liian heppoisen viranomaistiedottamisen syyksi.

- Viranomaisten aktiivista tiedottamista vaadittaisiin selkeästi lisää tyyliin digiboksi-kampanja, mikä Suomessa oli. Siihen tyyliin, että se kunnolla näkyy eikä ole vain semmoinen joku lehtinen, minkä saa jostain Internet-sivulta, Närvä painottaa.

Kuluttajahintojen laskemista jarruttavat myös ensi syksynä odotettavissa olevat sähkön hinnankorotukset. Kun uusi päästökauppa käynnistyy ja norjalaiset säästelevät runsaita vesivarastojaan Euroopan rahakkaimmille markkinoille sähkön hinnan nousu Suomessa kohti eurooppalaista hintatasoa saattaa hyvinkin alkaa jo tänä syksynä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.