Sähköyhtiöt peräävät jakeluverkoille parempaa tuottoa

Sähköyhtiöt hakevat markkinaoikeudelta muutosta Energiamarkkinaviraston (EMV) päätökseen, jolla määritetään sähköverkkopalvelujen hinnoittelulle yläraja.

Sähköyhtiöt hakevat markkinaoikeudelta muutosta Energiamarkkinaviraston (EMV) päätökseen, jolla määritetään sähköverkkopalvelujen hinnoittelulle yläraja. Yhtiöiden mielestä viraston sallima tuotto on niin pieni, ettei se kannusta investoimaan sähköverkkojen kuntoon, mikä voi jatkossa heikentää sähkönjakelun toimintavarmuutta ja lisätä pitkiä sähkökatkoja.

Energiateollisuus ry:n mukaan markkinaoikeudelle toimitettavan muutosesityksen takana ovat lähes kaikki Suomessa toimivat sähköyhtiöt, jotka edustavat 99 prosenttia Suomen jakeluverkkotoiminnan volyymista. Lisäksi osa alueverkkotoimintaa harjoittavista yhtiöistä hakee muutosta erikseen.

EMV valvoo sähkön siirtohinnoittelua säätämällä sähköverkkoyhtiöille niin sanotun kohtuullisen tuoton rajan. Vuosille 2008-2011 vahvistettu laskentamalli sallii sidotulle pääomalle vajaan kuuden prosentin tuoton.

Verkonhaltijat vaativat nyt mallin rukkaamista siten, että sallittu tuotto kasvaisi runsaalla prosenttiyksiköllä. Se kompensoisi liiketoiminnan riskien kasvua ja valvontamalliin liittyviä epävarmuuksia, sähköyhtiöt katsovat.

Energiateollisuuden sähköverkkotoimialan johtaja Kenneth Hänninen perustelee riskien kasvua sillä, että aiemmin sähköyhtiöt saivat siirtää esimerkiksi isojen myrskyjen aiheuttamat vahingot asiakkaiden maksettaviksi, mutta nyt se ei enää ole sallittua.

- On sinänsä ihan oikein, että yritykset kantavat itse vastuun sellaisista riskeistä, joihin ne voivat varautua. Sallitun kohtuullisen tuoton pitäisi kuitenkin kasvaa samassa suhteessa, Hänninen sanoo.

Kuluttajan maksamasta sähkölaskusta jakelun osuus on noin 40 prosenttia. Markkinaoikeuden päätös hinnoittelukiistaan saataneen aikaisintaan tämän vuoden lopulla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat