Sähkösopimus kannattaa solmia hyvissä ajoin. Sopiva aika on parisen viikkoa ennen muuttoa. Mikäli muuttoa edeltää remontti, tulee muistaa tilata sähköt myös remontoinnin ajaksi. Rakentaessa tarvitaan sopimus työmaasähköstä.
Syksystä 1998 lähtien myös pienkäyttäjät ovat voineet ostaa sähkönsä miltä tahansa sähkönmyyjältä. Kilpailuttamisen mahdollisuudesta huolimatta valtaosa kotitalouksista on tyytynyt entiseen sähköntoimittajaansa. Selvitysten mukaan vaivannäkö kuitenkin kannattaa - parhaimmillaan hintaa on saatu alas jopa viidennes. Vaikka sähköä voi ostaa vapaasti, kannattaa kuluttajan muistaa, että sähkön hinnasta on todellisuudessa kilpailutettavissa vain noin puolet: kokonaishintaan vaikuttavat myös sähkövero ja sähkön siirtopalvelu, joita ei voi kilpailuttaa.
Kuluttaja voi vertailla, mikä sähköyhtiö tarjoaa parhaat palvelut ja esimerkiksi ympäristöystävällisempää energiaa. Suomen luonnonsuojeluliiton Norpan suosittelemaa ekoenergiaa toimittavat useat yhtiöt.
Lisätietoa sähköyhtiöistä ja niiden hinnoista sekä sähkösopimuksen tekemisestä saa Energiamarkkinavirastosta. Keskuksen verkkopalvelussa voi muun muassa tehdä hintavertailuja ja tulostaa tarjouspyyntölomakkeen. Sivuilta löytyvät myös sähkön jakeluverkonhaltijoiden yhteystiedot.
Kilpailuttamiseen ei asiantuntijoiden mukaan kannata kuitenkaan rynnätä suin päin. Esimerkiksi taloyhtiöiden osalta kannattaa ensin teettää laskelma mahdollisista säästöistä ja uuden yhteisostojärjestelmän kustannuksista. Neuvoja sähkön yhteisostamisesta antavat Suomen Kiinteistöliitto ja Suomen Omakotiliitto.
Yhteisoston puolesta puhuu mm. Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen ja Pirkanmaan Kiinteistöyhdistyksen tammikuussa 2000 tekemä puitesopimus espoolaisen Sähkörinki Oy:n kanssa. Yhdistysten mukaan sähkön hinta on heidän jäsenilleen (7 500 taloyhtiötä) keskimääräisiä tariffihintoja lähes kolmanneksen halvempi.
Joissain asunnoissa on sähkölieden sijaan kaasuliesi. Esimerkiksi Helsingissä on 30 000 kotitaloutta, joissa tarvitaan sähkösopimuksen lisäksi kaasusopimus. Joissain taloyhtiöissä on yhteinen kaasumittari, eikä talouskohtaista kaasusopimusta näin ollen tarvita. Kaasun hintatietoja saa paikalliselta toimittajalta. Esimerkiksi Helsingissä on vuoden 2001 alusta ollut mahdollista valita kaasusopimus kahdesta vaihtoehdosta: mittaukseen (kulutukseen) perustuvasta tai kiinteähintaisesta sopimuksesta. Lisätietoja saa Helsinkikaasusta, p. 020 44 78550.