Mainos

Sade pilaamassa Pori Jazzin pääpäivän

Tästä lauantaista piti tulla Pori Jazz -tapahtuman kassanräjäyttäjä, mutta puoliltapäivin alkanut sade saattaa pilata tavoitteen.

– Jazz-festareiden talous on sateesta huolimatta jo kuivilla, kertoo tiedotusvastaava Mikko Peltola. Hänen mukaansa 4,9 miljoonan euron kulut pystytään jo nyt myydyillä lipuilla kattamaan.

Megatähti Elton Johnin tähdittämän päivän konsertteihin on myyty tähän mennessä 20 000 lippua.

Kirjurinluodolle uumoiltiin hyvällä säällä jopa 25 000 maksavaa vierasta - nyt siitä todennäköisesti jäädään. Aidatulle alueelle saa päästää sisään korkeintaan 35 000 ihmistä ja telttoja sijoittelemalla tarvittaessa enemmänkin.

Kirjurinluodon ulkokentän portit avattiin jo kello 12, kaksi tuntia ennen superpäivän konserttisarjan alkua. Märkä nurmikenttä ei kuitenkaan houkutellut piknikin järjestäjiä.

Onneksi illaksi on sentään luvassa selkeää, kun Elton John aloittaa esiintymisensä kello 19.

Elton John kallein

Liput Elton John -päivänä ovat festareiden kalleimmat, 71 euroa. Sir Eltonin korvaus on myös suurin. Järjestäjät eivät paljasta tarkkaa summaa, mutta tähti kuittaa orkestereineen parin tunnin esiintymisestä noin 400 000 euroa.

Pori Jazzin järjestäjät ovat tyytyväisiä taloutensa tunnuslukuihin: festivaaleja ei pyöritetä veronmaksajien varoilla, vaan lipputulot kattavat 69 prosenttia kustannuksista. Finland Festivals -jäsentapahtumissa taso on keskimäärin vain 42 prosenttia.

Lisäksi Pori Jazz saa Porin kaupungilta ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea yhteensä 8 prosenttia budjetistaan. Loput saadaan oheistuotteiden myynnistä ja myyntipaikkojen vuokrista.

Erityisen ylpeä tiedotusvastaava Mikko Peltola on ilmaiskonserteista.

– En tiedä yhtään muuta festivaalia, jossa ilmaiskonserttia osuus on näin suuri: yli 100 maksutonta ja 40 pääsymaksullista tilaisuutta.

– Lasten jazzeilla ja ilmaisilla oppitunneilla halutaan kasvattaa uutta jazz-sukupolvea.

Suuri areena kahlitsee

Pori Jazzien on ikään kuin pakko järjestää massakonsertteja, koska tapahtumaa varten on rakennettu pysyvä lava Kirjurinluodolle. Koska jazz-musiikin ytimestä ei enää löydy suurta yleisöä kerääviä Louis Armstrongin tapaisia tähtiä kassamagneeteiksi, mukaan on kutsuttu populaarimuusikoita.

Puhdasoppisimpia jazz-diggareita tämä ärsyttää. Tom Jonesilla on sentään jotakin tekemistä jatsahtavan musiikin kanssa, mutta Elton Johnia pidetään pelkkänä viihdetaiteilijana.

Peltola puolustautuu sanomalla, että näillä kustannetaan marginaalisempia yleisöjä kiinnostavat avantgardistisemmat konsertit.

Yksi perjantai-illan helmiä oli Jeff Tain Wattsin kvartetti Porin teatterissa - mutta kuinka ollakaan, vieressä terassiravintolan kovaäänisistä kadun valloitti ei suinkaan jazz vaan Paula Koivuniemi. Jazzin järjestäjät joutuvat miettimään, pelastaisiko ensi vuoden talouden Koivuniemi tai Katri-Helena.

Katso Merja Sundströmin raportti Porista (Kymmenen uutiset 16.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.