Sade ja lumien sulaminen on nostanut vesistöt tulvakorkeuteen Etelä- ja Lounais-Suomessa, sunnuntaille luvattu lisää sateita – "Jos se tulee vetenä, se kyllä nostaa vielä huomattavasti vedenpintoja"

Vantaanjoki tulvii ennennäkemättömällä tavalla –"Tähän täytyy tottua" 4:59
Vantaanjoki tulvii ennennäkemättömällä tavalla – "Tähän täytyy tottua"

Sulava lumi ja vesisateet ovat nostaneet vettä pelloille ja lisänneet jokien virtaamia Etelä- ja Lounais-Suomessa.Tulvahuippua odotetaan lähipäiville. Jatkossa talvitulvien odotetaan yleistyvän eteläisessä Suomessa. 

Vantaanjoessa virtaa nyt paljon vettä ja lähipäivinä virtaamat vielä kasvavat. Tulvahuippua odotetaan alkuviikolle. 

– Tällä hetkellä Vantaanjoessa virtaa noin 50 kuutiota sekunnissa, mikä on noin 10 kertaa enemmän kuin tähän aikaan tavallisesti. Sunnuntalle on etelärannikolle ennustettu runsaita sateita, jopa 15 milliä vuorokauden aikana. Jos se tulee vetenä, se kyllä nostaa vielä huomattavasti vedenpintoja, laskee Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi.

Alavimmat pellot vaarassa jäädä veden alle

Sama tilanne on useimmissa Etelä- ja Lounais-Suomen joissa. 

– Voidaan kyllä ihan puhua tulvasta. Monin paikoin Etelä- ja Lounais-Suomessa on vettä noussut alimmille pelloille. Joet ovat tulvineet yli äyräidensä, kuvailee Myllyniemi.

Alavimmat pellot ja jotkut paikallistiet voivat jäädä veden alle, mutta sen pahempia vahinkoja ei odoteta.

Talvitulvat yleistyvät varsinkin eteläisessä Suomessa ilmastonmuutoksen myötä.

– Esimerkiksi Loimijoella Huittisissa viimeksi 2005 tammikuussa vesi on noussut näin korkealle. Vasta 1990-luvulta lähtien on alkanut olemaan runsaita talvitulvia etelässä. Ehkä tämä on tulevaisuudessa yleistyvää talven vesitilannetta, arvioi Myllyniemi.

Itämeren tilan kannalta jokien tulviminen on ikävä asia. Sateet ja tulvavedet huuhtovat mukaansa ravinteita jokivarsien pelloilta ja kuljettavat ne Itämereen. Ravinteet ruokkivat esimerkiksi sinilevien kasvua.

Lue myös:

    Uusimmat