Mainos

Saddamin kukistumisen vuosipäivä ollut Irakissa verinen

Irakilaislähteiden mukaan tämän viikon taisteluissa Fallujassa on kuollut 400 irakilaista.

Saddamin kukistumisen vuosipäivä ei ollut Irakissa rauhallinen. Shiiakapinallisten vastarinta jatkui eilen eri puolilla maata, ja väliaikaishallinnon ihmisoikeusministeri Abdel Basit Turki erosi virastaan sisäministeri Nuri Badranin erottua jo päivää aiemmin.

Hallintoneuvoston jäsen Abdel Karim Mahud al-Mahamadawi ilmoitti jäävänsä pois neuvostosta keskusteltuaan kapinallisten shiiamuslimien johtajan Moqtada al-Sadrin kanssa. Hän katsoi neuvoston pettäneen Irakin kansan.

Myös väliaikaishallinnon sunnalainen jäsen Ghazi Ajil al-Yawer uhkasi erota, jos liittouma ei saa aikaan rauhanomaista ratkaisua Fallujassa. Väliaikaishallintoon kuuluva Adnan Pachachi tuomitsi Yhdysvaltojen hyökkäyksen Fallujaan laittomana.

Britannian viranomaiset vahvistivat brittisiviilin kuolleen Bagdadissa ja Pentagon amerikkalaisten tappioiden nousseen kuudella.

Tuntematon islamistiryhmä väitti siepanneensa kuusi ulkomaalaista Irakissa. Asiasta kertoi Libanonin television kirjeenvaihtaja, joka oli saanut tiedon sieppaajaryhmältä itseltään. Tiedon todenperäisyyttä ei kuitenkaan ole voitu varmistaa.

Eräiden tietojen mukaan panttivankina olisi kaksi amerikkalaista ja neljä italialaista. Italia ja Yhdysvallat eivät ole kuitenkaan vahvistaneet, että heidän kansalaisiaan olisi kateissa. Yhdysvaltojen armeija tosin kertoi uutistomisto AFP:n mukaan myöhemmin, että kaksi sotilasta on kadonnut Bagdadin länsipuolella heidän autosaattueeseensa tehdyn iskun jälkeen.

Irakissa on lähipäivinä varmuudella siepattu useita ulkomaalaisia siviilejä. Panttivankina on tiettävästi ainakin neljä japanilaista, kaksi palestiinalaista, yksi britti ja yksi kanadalainen. Japanilaiset siepannut ryhmä ilmoitti torstaina polttavansa panttivangit, mikäli Japanin joukot eivät vetäydy Irakista kolmen päivän kuluessa.

Fallujassa pidettiin puolentoista tunnin tulitauko

Yhdysvaltain merijalkaväki valmistautui tänään Fallujassa kaupunkitaisteluun sunneja vastaan tulitaukopuheista huolimatta. Shiiakapinalliset jatkoivat aseellista vastarintaansa etelässä. Saddamin kukistumisen vuodentakaisella päänäyttämöllä Bagdadissa kuultiin ainakin kolme räjähdystä.

Miehityshallinnon johtaja Paul Bremer julisti Fallujaan aamupäivästä vuorokauden mittaiseksi aiotun yksipuolisen tulitauon. Sen aikana olisi pitänyt viedä ruoka- ja lääkeapua kaupunkiin ja neuvotella tilanteen rauhoittamisesta. Taukoa kesti lopulta vain 90 minuuttia.

Al-Jazeera- television lainaamien sairaalalähteiden mukaan Fallujassa olisi kuollut 400 ja haavoittunut 1 000 irakilaista jo viidettä päivää jatkuneiden taistelujen aikana.

Amerikkalaiset valtasivat kaupungin takaisin etelässä

Liittouman joukot taistelevat myös etelän kaupungeissa ja Bagdadin shiiaosissa radikaalille shiiajohtaja Moqtada al-Sadrille uskollisia Mahdin armeijan asemiehiä vastaan. Amerikkalaiset saivat tänään Itä-Irakissa Kutin kaupungin takaisin hallintaansa. Ukrainalaiset joukot menettivät kaupungin shiioille kaksi päivää sitten.

Kerbalassa kolme al-Sadrin miestä ja iranilainen nainen saivat surmansa torstaiyön yhteenotoissa puolalaisten ja bulgarialaisten joukkojen kanssa, kertoivat terveysviranomaiset.

Espanjalaisten ja salvadorilaisten tukikohtaa moukaroitiin kranaatinheittimin, raketein ja automaattiasein tänään Keski-Irakissa Kufan ja Najafin kaupunkien välisellä alueella, mutta Espanjan joukkojen tiedottajan mukaan isku ei aiheuttanut loukkaantumisia.

Aikaisemmin päivällä Abu Ghraibin alueella hyökättiin polttoainetta kuljettanutta Yhdysvaltojen saattuetta vastaan. Iskussa kuoli silminnäkijöiden mukaan ainakin yhdeksän ihmistä.

Straw: Tilanne tähän asti pahin

Jack Straw

Nykyinen tilanne Irakissa on vakavin, minkä Yhdysvaltojen johtama liittouma on kohdannut, Britannian puolustusministeri Jack Straw myönsi tänään.

-On selvää, että nykyinen tilanne on erittäin vakava ja vakavin, minkä olemme kohdanneet, Straw sanoi yleisradioyhtiö BBC:lle antamassaan haastattelussa. Hän muistutti että levottomuudet liittyvät Irakin vapautumiseen Saddam Husseinin diktatuurista.

-Painekattilan kansi on irronnut, osa levottomuuksista ja paineesta olisi purkautunut joka tapauksessa, ja osa siitä on kohdistettu liittoumaa vastaan, hän sanoi.

Venäjä kehottaa välttämään liiallista voimankäyttöä

Venäjä kehotti tänään liittoumaa pidättäytymään liiallisesta voimankäytöstä Irakissa ja keskeyttämään hyökkäykset.

- Venäjä vaatii sotilaallisten operaatioiden lopettamista ja kehottaa pidättyväisyyteen, Venäjän ulkoministeriön tiedotteessa sanottiin. Yhdysvaltojen hyökkäykset Etelä- ja Keski-Irakissa, erityisesti Fallujassa, aiheuttavat Venäjän mukaan inhimillistä hätää.

Tiedotteessa huomautettiin, että YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime toukokuussa päätöslauselman - vain muutama viikko sen jälkeen kun Yhdysvallat aloitti sodan - jossa luovuttiin Irakin vastaisista pakotteista ja pyydettiin länsimaita pidättäytymään tarpeettomasta voimankäytöstä.

- Sairaaloihin, siviilirakennuksiin ja uskonnollisia ryhmittymiä vastaan on hyökätty. Tämän seurauksena viattomia ihmisiä, vanhuksia, naisia ja lapsia tapetaan. Olemme nähneet satojen haavoittuvan, ministeriö sanoi. Venäjä ei kuitenkaan vaatineet sunni- ja shiiajoukkoja luopumaan aseista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 09.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.