Mainos

Saddam julisti lentokieltovyöhykkeet mitättömiksi

Irakin presidentti Saddam Hussein sanoi tänään, että Yhdysvaltain ohjusiskut eivät olleet aiheuttaneet juuri mitään vahinkoja. Presidentti sanoi myös, että Irak ei enää tunnusta lentokieltovyöhykkeitä, jotka länsi on julistanut Irakin pohjois- ja eteläosaan.

Irakin johtaja kehotti suorassa televisio- ja radiopuheessaan ilmatorjuntajoukkoja ampumaan alas kaikki Irakin ilmatilaa loukkaavat vieraat koneet. Saddamin mukaan ilmatorjunta oli onnistunut ampumaan alas suuren osan amerikkalaisten tänään laukaisemista risteilyohjuksista.

Länsimaat laajensivat lentokieltoaluetta

Länsiliittoutuneet ovat päättivät laajentaa Irakin eteläosan kattavaa lentokieltoaluetta, ilmoitti Britannian hallitus tänään. Persianlahden sodan päätyttyä eteläiseen Irakiin julistettua lentokieltoaluetta on määrä siirtää 32. leveyspiiriltä 33. leveyspiirille eli lähes 100 kilometriä pohjoiseen.

Laajennus tuli Britannian hallituksen mukaan voimaan puolilta päivin Irakin aikaa.
-Etelä-Irakin lentokieltoaluetta laajennetaan, jotta alueella toimivat liittolaiset voisivat tehokkaammin valvoa Irakin ilmatilaa, puolustusministeri Michael Portillo sanoi BBC:n radiouutisille.

Sen sijaan Pohjois-Irakin kurdialueiden lentokieltoa ei ole tarkoitus laajentaa. Näin siitäkin huolimatta, että kurdilähteiden mukaan irakilaisjoukot jatkoivat tänäänhyökkäyksiään kurdikaupunkeja vastaan.

Brittiviranomaisten mukaan päätös laajentaa juuri eteläistä lentokieltoaluetta oli puhtaasti "sotilaallinen". Alueet, joilla Irakin ilmavoimien toiminta on kielletty, perustettiin suojelemaan etelän shiamuslimiväestöä ja pohjoisen kurdeja Persianlahden sodan jälkeen.

Britannian mukaan eteläisen lentokieltoalueen laajennus ei vaadi YK:n hyväksyntää, sillä suoja-alueiden muodostaminen perustui aikanaan YK:n turvallisuusneuvoston päätökseen.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.