Sadat tuhannet fanittavat Osaman kuolemaa Facebookissa

Terroristijohtaja Osama bin Ladenin kuolemaan on reagoitu vahvasti sosiaalisissa medioissa.

Uutinen on levinnyt kulovalkean tavoin niin Facebookissa, Foursquaressa kuin Twitterissäkin.

Twitter: Tuhansia sekunnissa

Mikroblogi Twitterissä kuolonuutinen on tehnyt ennätyksen palvelun välittämien pikaviestien eli twiittien määrässä.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman antaessa Valkoisen taloa lausuntoa lähetettiin jop yli 5000 twiittiä sekunnissa. Tämä ei vielä rikkonut viime uudenvuodenvaihteen aikaan Japanissa tehtyä ennätystä twiiteistä per sekunti. Määrä oli tuolloin lähes 7000 twiittiä yhden sekunnin aikana.

Obaman puheen yhteydesä rikottiin kuitenkin twiittaustiheys pidemmällä aikavälillä.

Hieman ennen puhetta alkanut ja jonkin verran puheen päättymisen jälkeen välisenä aikana julkaistiin noin 3000 twiittiä sekunnissa eli huikeat 27 miljoonaa pikaviestiä noin 2,5 tunnin aikana.

Twitterin kautta saatiin myös ensi käden tietoa Osamaan kohdistuneen operaation etenemisestä - joskin tapahtumia seuranneen käyttäjän tietämättä.

Facebook: Fanitetaan kuolemaa

Verkkoyhteisö Facebookissa sadat tuhannet ovat ilmoittautuneet bin Ladenin kuoleman faneiksi.

Englanninkieliset Osama bin Laden on kuollut -teemasivut ovat nopeasti keränneet valtavia fanimääriä.

Suosituimmassa ryhmässä on yli 450 000 tykkääjää, eikä sivu ole ainoa suureen suosioon noussut. Sivusta tekee kuitenkin erikoisen se, että se on perustettu jo kauan ennen tuoretta uutista - siis oletuksella, että Osama olisi kuollut jo kauan sitten.

Kuolemaa ilouutisena pitävien joukossa on myös useita, jotka syyttävät Yhdysvaltojen toimintaa. Sivuilla myös pahoitellaan sitä, että ihmisen kuolemaa juhlitaan - oli kyseessä kuka tahansa.

Karttapalvelut: Kohti bin Ladenin kotia

Karttapalvelu Foursquaren käyttäjät ovat ottaneet omakseen Osaman kuoleman jälkeisen maailman keksimällä mitä erikoisempia määränpäitä matkoilleen, kuten "Osamapacolypse 2011" tai "Osama bin gonathon". Osaman haudan on jopa väitetty sijaitsevan Yhdysvalloissa.

Google Mapsiin on päivitetty Osaman viimeisinä päivinä käyttämän tukikohdan sijainti.

Sadat Googlen karttapalvelun käyttäjät ovat myös intoutuneet kirjoittamaan ironisia nettiarvosteluja Abbottābadin kaupungista Pakistanissa.

Videopalvelimet: Voitonjuhlia WTC:n raunioilla

Videopalvelu YouTubesta on myös tullut suosittu kohde tiedonjanoiselle nettikansalle. Valtaosa yli 10 000:sta kuolonuutiseen liittyneestä uutisesta käsittelee suuresta juhlasta New Yorkissa.

Vuonna 2001romahtaneiden World Trade Center -pilvenpiirtäjien raunioille kerääntyi tuhansia ihmisiä juhlimaan tapahtunutta ja muistamaan terrori-iskuissa menehtyneitä.

YouTubeen on ladattu roppakaupalla myös musiikkivideoita, joissa edesmennyttä Al-Qaida -johtajaa pääosin pilkataan.

Lue myös:

    Uusimmat