Mainos

Saariston yhteysalusten maksut poistuvat

Saariston yhteysalusliikenteen maksut poistetaan. Hallitus hyväksyi tänään saariston kehittämistä koskevan periaatepäätöksen, jonka mukaan yhteysalusmaksu poistetaan Tielaitoksen lauttaliikenteen tapaan. Päätöksen taustalla on kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun periaate.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies puuttui yhteysalusmaksuihin reilut kolme vuotta sitten. Merenkulkulaitoksen yhteysalusten käyttö on ilmaista vain saariston vakinaisille asukkaille, mutta Tielaitoksen lautoilla kulkeminen on kaikille ilmaista.

Merenkulkulaitos hoitaa liikenneyhteyksiä 12 yhteysalusreitillä Turun saaristossa. Lisäksi Merenkulkulaitos avustaa liikennettä Kotka-Pyhtään, Porvoon, Sipoon ja Tammisaaren saaristoissa sekä Saariston Rengasteillä.

Sähköt asuttuihin saariin

Hallitus lupaa ulottaa sähköverkon kaikkiin niihin pysyvästi asuttuihin saariin, joissa verkkoa ei vielä ole. Saaristoalueilla halutaan taata myös nopeat ja kohtuuhintaiset tietoliikenneyhteydet. Postipalvelut luvataan turvata saaristossa tarvittaessa.

Vapaa-ajan asukkaille luvataan mahdollisuuksia saada kunnan peruspalveluja mökkikunnasta. Tarkoitus on selvittää esimerkiksi se, voisiko terveyskeskuksista saada muitakin palveluja kuin kiireellistä hoitoa.

Selvitys tehdään myös siitä, voisiko mökkiläisten maksamat kiinteistöverot jättää huomiotta kuntien verotulojen tasauksessa. Pidemmällä tähtäimellä selvitetään myös tarve siirtää osa mökkiläisten maksamista kunnallisveroista mökkikuntiin.

Meriympäristön suojelemisen tavoitteeksi asetetaan päästötön merenkulku. Tämä tarkoittaa saaristossa päästökieltoa kaikkien alusten kaikkien päästöjen osalta.

Sisävesillä luvataan selvittää, onko Kymijoen ja Vuoksen alueilla mahdollista avata uusia vesitiereittejä.

Hallituksen mielestä saaristopoliittinen periaatepäätös koskee maan kaikkia kuntia. Suomessa on noin 76000 yli puolen hehtaarin saarta. Ahvenanmaan ulkopuolella on noin 650 vakituisesti asuttua saarta, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä. Ne sijaitsevat 120 kunnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.