Saako sydänkohtauksen jälkeen harrastaa seksiä? Tutkimus antaa vastauksen

MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin 6:10
Suomalainen verianalyysi lupaa kertoa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin – toimittaja testasi.

Seksi voi laukaista sydänkohtauksia, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan seksielämän jatkaminen pian ensimmäisen sydänkohtauksen jälkeen on myös merkki paremmasta ennusteesta. Potilaiden ei pitäisikään varoa seksiä sairastumisen jälkeen, jos heidän vointinsa on muuten hyvä.

Tiedot käyvät ilmi European Journal of Preventive Medicine -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 500 keskimäärin 53-vuotiasta ensimmäisen sydänkohtauksensa saanutta miestä seurattiin 22 vuoden ajan.

Seurannan aikana hieman yli 200 potilasta menehtyi, mutta riski kuolla seurannan aikana oli noin 35 prosenttia pienempi miehillä, jotka olivat jatkaneet seksielämäänsä puolen vuoden sisällä sydänkohtauksesta.

Seksielämän jatkaminen merkki paremmasta toipumisesta

Pienempi kuolleisuus ei selittynyt sydän- ja verisuonitautiin liittyvillä kuolemantapauksilla, vaan pääosin alhaisemmalla syöpäkuolleisuudella. Todennäköisesti seksielämän jatkaminen onkin vain merkki paremmasta toipumisesta sydänkohtauksen jälkeen.

Tutkimuksen pienen koon vuoksi havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat pitävät niitä osoituksena siitä, ettei sydänkohtauspotilaiden tarvitse pelätä seksielämänsä jatkamista, jos he kokevat olonsa muuten hyväksi.

Sydänkohtaus aiheuttaa usein kovaa ja puristavaa kipua rinnassa

Sydänkohtaus eli sydäninfarkti tarkoittaa sydänlihaksen kuoliota, joka johtuu sepelvaltimon tukkeutumisen aiheuttamasta hapenpuutteesta.

Yleensä sydänkohtaus aiheuttaa kovan, laajalti rintalastan takana tuntuvan kivun. Kipua kuvataan usein puristavaksi tai vannemaiseksi, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja jopa selkään. Kipu on kovaa, se jatkuu samanlaisena ja usein se myös nostattaa kylmän hien pintaan.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat