Saako lapsen viedä hoitoon, vaikka itse lomailee? Tätä mieltä ovat asiantuntijat

Lapselle lomaa päiväkodista vai vanhemmalle lapsesta? 9:58
KATSO VIDEO: Miksi vanhemmat vievät lapsen hoitoon, vaikka heillä on loma? Entä miten pitkän loman lapsi tarvitsee hoidosta?

Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, millaisissa tilanteissa lapsia viedään kesälläkin hoitoon.

Lapsensa päivähoitoon omasta kesälomastaan huolimatta vievät aikuiset kuumentavat tunteita joka kesä. Myös lapsella on oikeus lomaan ja vapaa-aikaan vanhempansa kanssa. Pitäisikö lapsen siis saada lomaa päiväkodista, vai vanhemman lapsesta? 

– Vanhemmilla on tarpeita, lapsella on tarpeita. Toivottavasti jokaisessa perheessä tilanne ratkaistaan siitä näkökulmasta, mikä heille on paras, kertoo MIELI ry:n asiantuntija Arja Taipale.

Hoidossa oleminen voi myös olla lapsen etu

Vanhemmuus aiheena herättää paljon tunteita ja halua arvosteluun. MLL:n asiantuntija Erika Vidingin mukaan joissain tilanteissa voi kuitenkin olla lapsen etu olla hoidossa vanhemman lomaillessa. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos aikuinen kärsii uupumuksesta eikä hänellä ole muuten mahdollisuutta palautua työn rasituksesta. 

Lapsia hoidossa ympäri vuoden ilman lomia

Toisinaan lapsi käy hoidossa ympäri vuoden ilman lomia. 

– Kyllähän se aikamoista on. Kuten sanotaan, päiväkodissa käyminen on lapselle ihan työtä. Siellä ollaan isossa lapsiryhmässä, Viding kuvaa.

Hoitopaikan lukuisat vuorovaikutussuhteet voivat olla lapselle uuvuttavia. Se, miten pitkän paussin lapsi tarvitisi, riippuu hänen persoonastaan. Vaikka on täysin sallittua viedä lapsi hoitoon oman lomansa aikana, perheessä voitaisiinkin pohtia esimerkiksi sitä, olisiko lasta mahdollisuus pitää kotona edes osa loma-ajasta.

– Lapsellakin on oikeus lomaan, Viding muistuttaa.

Miksi vanhemmat vievät lapsen hoitoon, vaikka heillä on loma? Miksi sanotaan, että päivähoidossa oleminen on "lapsen työtä"; entä miten pitkän loman lapsi tarvitsee hoidosta? Katso vastaus jutun yllä olevalta videolta.

Katso myös: Paljonko aurinkovoidetta laitetaan lapselle ja mikä on riittävä suojakerroin?

Paljonko aurinkovoidetta laitetaan lapselle ja mikä on riittävä suojakerroin? Asiantuntija vastaa 3:13
Asiantuntija kertoo, miten auringolta suojaudutaan oikein.

Lue myös:

    Uusimmat