Lapsivapaat lomat yleistyvät: "Onhan se ikävää, jos omalla lapsivapaalla naapurin lapsi hyppää altaassa pommilla viereen"

Suomalaishotelliin avattiin vain aikuisille tarkoitettu kerros 1:03
Vantaalaiseen hotelli Flamingoon avattiin vain aikuisille tarkoitettu kerros

Pelkästään aikuisille suunnatut adults only -lomanviettopaikat ovat yleistyneet viime vuosien aikana maailmalla, ja Suomessakin niiden suosio on ollut havaittavissa kasvaneena tarjontana.

Soittokierros hotelleihin ja kylpylöihin paljastaa, että vaikka kysyntää lapsivapaille lomille riittääkin, niiden markkinoinnissa yritetään olla diplomaattisia, että lapsiperheet eivät pahoittaisi mieltään. Toisaalta taas joissain aikuisten valloittamissa hotelleissa lapsiperheitä toivottaisiin vieraaksi jopa lisää.

"Suomalaiset ovat aika sensitiivisiä tämän suhteen"

Hotelli Haikon kartanon toimitusjohtaja Juha Mähönen kertoo, että viime vuosina on selvästi ollut havaittavissa lisääntyvää kysyntää vain aikuisille suunnatuissa hotellin palveluissa.

Haikon kartanon kylpyläosasto on ikärajallinen iltaisin kello kuuden jälkeen, sillä sille on selvästi ollut tilausta.

– Päätös rajata kylpylä vain yli 12-vuotiaille tuli itse asiassa asiakkaiden toiveista. Ikäraja otettiin käyttöön remontin jälkeen vuonna 2016. Kylpyläosastomme on myös aika pieni, joten senkin takia asiakasryhmiä on hyvä vähän jaotella.

Mähösen mukaan alussa tuli jonkin verran kielteistä palautetta ikärajasta, mutta viime vuosina vastaanotto on ollut pelkästään positiivista.

– Meille yksi tärkeä asiakaskohderyhmä ovat juuri ne vanhemmat, jotka ovat saaneet lapset hoitoon ja saapuvat viettämään aikuisten laatuaikaa kahdestaan. Onhan se ikävää, jos sitten omalla lapsivapaalla naapurin lapsi hyppää altaassa pommilla viereen, Mähönen kuvailee.

Alle 12-vuotiaat voivat polskia Haikon kylpylän altaassa ennen iltakuutta. Yksi syy ikärajalle on Mähösen mukaan allasalueen lähellä sijaitseva drinkkibaari, josta voi ottaa juomia mukaan kylpylän puolelle ja saunamaailmaan.

Erillisiä aikuisille suunnattuja hotellihuoneita Haikon kartanossa ei ole, mutta tilanne voi olla toinen tulevaisuudessa.

– Suomalaiset ovat aika sensitiivisiä tämän suhteen, joten täytyy miettiä todella tarkkaan, miten sellaisia lähdettäisiin markkinoimaan. Mutta vain aikuisille suunnattuja lisäpalveluita harkitaan, Mähönen vihjaa. 

Asiakkaat kiittelevät

Pohjois-Karjalassa Kolilla sijaitsevan Break Sokos Hotel Kolin toimitusjohtaja Pasi Ripatti kertoo, että juuri kymmenen vuotta täyttänyt Relax Spa -kylpylä on ollut ikärajallinen sen perustamisesta saakka.

– Nykyisin palaute on hyvää ja suurin osa asiakkaista kiittelee K18-ikärajasta. Kylpylä koetaan aikuisia palvelevaksi ja rauhalliseksi. 

Kylpylä on ikärajaton kello 16 saakka, joten Ripatin mukaan lapsiperheitä ei suinkaan ole unohdettu.

— Sesonkeina, kuten hiihtolomilla ja Naperoviikoilla, lapset saavat polskia iltakuuteen.

Sokos Hotel Kolissa ei ole erikseen mietitty kokonaan aikuisille suunnattua hotellikonseptia, mutta Ripatin mukaan voi olla mahdollista, että joskus tulevaisuudessa sellainen voisi tulla kyseeseen. 

Etkoja ja rentoutumista

Vantaalla sijaitsevan kylpylä Flamingo Spa Oy:n toimitusjohtaja Sanna Himberg puolestaan kertoo, että vain aikuisille suunnattu kylpylän puoli on ollut olemassa alusta saakka, eli vuodesta 2008. Kahdeksan saunaa, kolme allasta ja spa-hoitolapuoli ovat Himbergin mukaan kokemus, josta on haluttu tehdä mahdollisimman elämyksellinen.

– Vaikka aikuisten puolelta löytyykin allasbaari, niin ikärajan peruste ei ole alkoholi, vaan uniikki asiakaskokemus. Haluamme tarjota vilkkaan vesipuiston lisäksi tällaisen rauhallisen tunnelman, jossa lapset eivät hypi vieressä veteen.

Himbergin mukaan K18-puolen käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta.

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta asiakkailtamme tilojen monipuolisuudesta ja monista eri kylpyläelämyksistä. Meillä voi kylpyläkäynnin yhteydessä käydä vaikkapa saunajoogassa tai Aquabaletissa.

– Joskus on ollut teemapäiviä, jolloin aikuisten puolelle pääsee vaikkapa teini-ikäisen lapsen kanssa, mutta tämä ei ole miellyttänyt kaikkia asiakkaitamme, joten pääosin ikärajana on pidetty kahdeksaatoista.

Himbergin mukaan viikonloppuisin aikuisten puolella meno on viihteellisempää, mutta arkena ja sunnuntaisin kylpylän ovat löytäneet elämyskylpijät, jotka kaipaavat rentoutumista arjen keskellä.

– Meille tärkeä kohderyhmä ovat lapsivapaata viettävät aikuiset, vanhemmat pariskunnat ja lapsettomat nuoret parit. Aikuisten puoli on elämyskylpylä, jossa on rauhallinen tunnelma, himmeät valot ja tarjolla on myös rentouttavia spa-hoitoja pariskunnille.

Break Sokos Hotel Flamingon hotellinjohtaja Päivi Holappa kertoo, että hotellin Harmony-siivestä löytyy vain aikuisille tarkoitettuja huoneita.

– Se on todella suosittu ja viikonloput ja loma-ajat Harmonyn huoneet ovat aina loppuunvarattuja. 

– Vaikka hotellimme ja samassa rakennuksessa sijaitseva kylpylä ovatkin kaksi erillistä toimijaa, kehitetään asiakaslähtöisyys edellä lisää uusia hyvinvointipaketteja sekä teemoja nykyisten kylpyläpakettien lisäksi, Holappa sanoo.

Yörauha hotellivieraille

Boutique hotelli Pariisin Ville Vanhassa Porvoossa lapsiperheitä ei vastaanoteta lainkaan, mutta syy tähän on selvä. Pariisin Villen hotellinjohtaja Minja Sjöström kertoo, että K18-linjaus on osittain myös olosuhteiden pakko.

– Koska kyseessä on vanha rakennus, ei huoneiden äänieristys ole kovin hyvä, joten pienen vauvan itku saattaisi kuulua naapurihuoneeseen. Ikärajalla taataan yörauha kaikille asiakkaille.

Boutique-hotellilla tarkoitetaan yleensä tunnettuihin hotelliketjuihin kuulumatonta pientä hotellia, jossa tunnelma on intiimi ja asiakaskokemus yksilöllinen. Senkin vuoksi Pariisin Villessä on haluttu varmistaa, että hotellin kymmenessä huoneessa on rauhallista yöpyä.

Hotellin tilat ovat myös kahdessa kerroksessa, eikä hissiä ole, joten rattaiden kanssa liikkuminen olisi haastavaa.

Palaute on Sjöströmin mukaan ollut melko neutraalia, toki pettymystä on voinut tulla, että vauvaa ei voi ottaa mukaan.

– Olemme saaneet kiitosta rauhallisuudesta, mutta erikseen ei ole kiitelty juuri tästä lapsettomuudesta. Meille tulee paljon pariskuntia romanttiselle viikonlopulle rauhoittumaan ja syömään hyvin, eli he viettävät niin sanotusti lapsivapaata.

Sjöströmin mukaan täysin ehdoton lapsikielto ei kuitenkaan ole, sillä yli 7-vuotiaat ovat erikseen sovittaessa tervetulleita.

– Ikäraja perustuu lähinnä tuohon yörauhaan, 7-vuotiaat nukkuvat yleensä jo yöt hyvin. Mutta meillä ei silti ole erikseen tarjolla perhehuoneita eikä lisävuodemahdollisuutta, vaan kaikki huoneemme ovat kahden hengen huoneita.

Lapsiperheitä lisää

Kylpyläketju Holiday Club Resorts Oy:n toimitusjohtaja Maisa Romanainen toivottaa kaiken ikäiset vieraat tervetulleeksi heidän kylpylöihinsä, mutta tarjolla on myös omaa rauhaa aikuisille.

– Järjestämme kylpylöissämme aika ajoin kylpyläiltoja, joissa on ikäraja. Nämä ovat olleet suosittuja rajoittamatta lapsiperheiden kylpylöiden käyttöä.

Romanaisen mukaan aikuisten teemailtoja tullaan varmasti jatkamaan ja kehittämään edelleen.

– Saimaalla on myös saunamaailma, joka voidaan erottaa aikuisten käyttöön rauhalliseksi tilaksi.

Kirkkonummelaisesta kylpylä- ja kokouskeskus Långvikista kerrotaan, että aikuisille konseptoidut minilomat ovat olleet suuressa suosiossa useiden vuosien ajan.

Hotellin johtaja Antti Lepäntalo kertoo, että Långweekend -nimellä järjestettävälle teemalomalle saapuvat pariskunnat, jotka kaipaavat luksusta arkeen. Tällöin kylpyläosaston poreallasalue rajataan vain aikuisten käyttöön, mutta muu kylpylän alue on avoinna kaikille.

– Konsepti on ihan älyttömän suosittu, poreallasalueella voi rentoutua takkatulen äärellä samppanjaa juoden.

Långweekendin aikaan hotellissa voivat tosin majoittua myös lapsiperheet, mutta Lepäntalon mukaan lapsiperheitä käy heillä valitettavan vähän.

– Pääosin meillä käy aikuisia vieraita, mutta olisihan se hienoa, jos lapsiperheetkin löytäisivät Långvikin.

– Suomessa on valitettavasti valloillaan ajatus, että laadukas loma on yhtä kuin lapseton loma, mutta eihän se ole niin. Myös lapset voisivat tulla viettämään laadukasta lomaa upeassa miljöössä ja nauttia usean ruokalajin illallista, Lepäntalo sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat