Mainos

"Ensiapuna voi olla parasta, että otetaan se oma loma" – saako lapsi lintsata koulusta, jos väsyttää?

Huono Äiti -blogissa mietityttää, saako väsyneelle lapselle sallia oman vapaapäivän koulusta silloin tällöin. Asiaan ottaa blogissa kantaa nimimerkki 'Väsyneen äiti' tiistaina julkaistussa kirjoituksessa.

Huono Äiti -blogissa kirjoittaja muistelee kaveriaan, joka ei lapsena aina tullut kouluun, koska äiti oli antanut olla kotona, kun lapsi tarvitsi lepoa. Kaveri kirjoittajan mukaan muisteli vielä aikuisena äidin joustavuutta ja ymmärtäväisyyttä.

Nyt kirjoittajan lapsen kaveri saattaa pinnata koulusta vanhempien luvalla, kun koko perhe lähtee isän töiden takia keskellä viikkoa mökille rentoutumaan ja viettämään aikaa yhdessä.

– Mutta saako lapsen antaa pitää vapaata koulusta siksi, että nyt vähän väsyttää? Eihän se ole aikuisellekaan syy olla poissa töistä! 'Väsyneen äiti' kirjoittaa.

Koska aikuinen ei voi itsekään soittaa töihin ja valittaa sairastumista, jos ei oikeasti ole kipeä ja huvittaisi viettää vapaapäivää, ei samaa tapaa ole oikein opettaa lapsellekaan. Kirjoittaja kuitenkin myöntää, että perheen hyvinvointi on tärkeämpää, kuin työt tai koulu.

– Joskus on sellainen tilanne, että kotiin jääminen on kaikkien etu. Lapsi voi olla aidosti ihan poikki, sillä onhan pientenkin elämä kuormittavaa nykyään. Kuka sen on sanomaan, että missä vaiheessa lapsen pitää jaksaa, ja missä vaiheessa uuvuttaa niin, että tauko on paikallaan?

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Oikein suoda lapsille lepoa

Äidin mukaan arjen täytyisi toki olla sellaista, että lapsi sitä jaksaa, mutta joskus saattaa kuitenkin olla poikkeuksellisiakin tilanteita kuten suruja tai pitkittyneitä flunssia, jotka vievät voimat.

– Jos taas arjessa ei ehditä nähdä tarpeeksi, asiat pitää järjestää toisin. Silti ensiapuna voi olla parasta, että tosiaan otetaan se oma loma ja ollaan hetki yhdessä.

Kirjoittaja ei usko, että lapsen koulutyö ja moraali kaatuvat pariin tarvittuun vapaapäivään, jos velvollisuuksia ja läksyjen tekoa ei hylätä. Vapaalle ei myöskään 'Väsyneen äidin' mukaan pidä jäädä siksi, että ikävistä asioista kuten esitelmistä pääsee luistamaan.

– Jos lapsi kaipaa lepoa ja taukoa, on enemmän oikein suoda se hänelle kuin opettaa, että ikinä missään tilanteessa ei saa lintsata.

Aihe herätti keskustelua puolesta ja vastaan Huonon Äidin Facebook-sivuilla.

Huono äiti -blogia pitää useista ihmisistä koostuva yhteisö. Lukijat saavat myös itse lähettää avautumisiaan, jotka julkaistaan blogissa. Huono äiti -yhteisön on perustanut toimittaja Sari Helin seitsemän vuotta sitten.

Ota kantaa: Missä tilanteessa lapsi saa lintsata koulusta?


***

Mitä taitoja koululaisilta vaaditaan?

8:49

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.