Ryhmäkoon kasvaminen saa lapsen aggressiiviseksi – ”Ihan niin kuin aikuisella käy Stockmannin Hulluilla päivillä”

Päivähoidon lasten ja henkilökunnan suhdeluvun muuttamista vastustava adressi on kerännyt jo yli 55 000 allekirjoitusta.

Helsingin yliopiston psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan tutkimukset osoittavat, että ainakin taaperoikäisillä lapsilla ryhmäkoon kasvattaminen laittaa lapset sosiaalisesti liian vaikeisiin tilanteisiin. Tutkimusten mukaan lasten ”taistelu olemassaolosta suuressa ryhmässä” näkyy kohonneena aggressiivisuutena.

–Silloin relevantti, eli tehokkain, paras ja järkevin, malli on aggressiivisuus. Ihan niin kuin aikuisella käy Stockmannin Hulluilla päivillä, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Ihannetaso noin kahdeksan lasta

Hallitusohjelmassa linjataan kuitenkin yli 3-vuotiaiden päivähoidon ryhmistä. Siinä ikäryhmässä ryhmäkokojen kasvattamisesta ei voida osoittaa yhtä selkeitä tutkimustuloksia.

– Sopiva ryhmäkoko riippuu kokonaan lapsen kehityksestä. Meillä ei ole lukumäärätietoa siitä, mikä olisi ideaali ryhmäkoko tuollaiselle 5-6-vuotiaalle.

– Taaperoikäisistä, eli alle 3-vuotiaista, tutkimukset osoittavat sellaisia lukuja, että ihannetaso pyörii kahdeksassa lapsessa, Keltikangas-Järvinen jatkaa.

Kun lapsimäärää nostetaan siitä ylöspäin, pitäisi Keltikangas-Järvisen mukaan alkaa pikkuhiljaa laadulliset hälytyskellot soimaan. Viimeistään siinä vaiheessa, kun mennään yli 12 lapsen.

– Tutkimukset esittävät, että silloin kun on 16 lasta, niin mennään jo riskillä. Silloin jo pelkkä vuorovaikutuksen verkko, melutaso ja se, paljonko levottomuutta on ympärillä, ylittää lapsen aivojen kapasiteetin.

Lue myös:

    Uusimmat