Ruotsissa ydinvoimalla yhä voimakas kannatus.

Ydinvoima jakoi ruotsalaiset voimakkaasti kansanäänestyksessä 27 vuotta sitten, jolloin ydinvoima päätettiin ajaa alas vanhojen voimaloiden poiston myötä. Nyt ilmastouhka ja uudet päästövaatimukset muovaavat ruotsalaista energiapolitiikkaa uusiksi. Yhä useampi on valmis panostamaan ydinvoimaan tulevaisuuden energiaratkaisuna.

Ruotsalaisten ydinvoimaloiden jatkuvat käyttökatkokset ja turvallisuusongelmat eivät ole parasta mainosta ydinvoiman turvallisuudelle, mutta silti kolmannes ruotsalaisista olisi valmis rakentamaan energiahuollon nykyisten ja uusien ydinvoimaloiden varaan. 44 prosenttia ruotsalaisista jatkaisi nykyisillä voimaloilla, ja vain viidennes sulkisi ydinvoimalat kokonaan.

Ydinvoima jakaa myös puolueet. Keskustalainen ympäristöministeri ei sulje ydinvoimaa enää kokonaan pois laskuista.

- Ruotsilla on ydinvoimaa, mutta meidän arviomme mukaan sitä ei tarvitse lisätä selviytyäksemme ilmasto-ongelmasta ja suurista EU:n asettamista haasteista. Nämä pakottavat myös Ruotsin lisäämään voimakkaasti uusiutuvaan energiaan pohjautuvia ratkaisuja, sanoo ympäristöministeri Andreas Garlgren.

Ympäristöasiantuntija Pär Kågesson johti ydinvoimavastaista kampanjointia kolmekymmentä vuotta sitten, mutta nyt hänen kantansa ydinvoimaan on lientynyt.

- Siksi, että riippuvuutemme sähköntuotannosta on liian suuri ja myös siitä syystä, että ydinvoima korvaa melko paljon öljyä lämpö- ja sähkötuotannossa, Kågesson sanoo.

Lukuisista käyttökatkoksista huolimatta Ruotsin energiavirasto laskee nykyisten kymmenen reaktorin käyttöiäksi 60 vuotta, jonka vuoksi Forsmarkin ydinvoimala suljettaisiin viimeisenä vasta vuonna 2045. Ydinvoimakriitikko rakentaisi uusia voimaloita turvallisuuden parantamiseksi.

- Olemme kärsineet melkoisesta määrästä perustavanlaatuisia suunnittelun heikkouksia 1960-luvun loppupuolelta, tilanne olisi toinen jos rakentaisimme uusia, Per Kågesson sanoo.

Lähivuosikymmeninä Ruotsi rakentaa runsaasti lisää tuulivoimaa, mutta ydinvoimaloiden korvaamiseen tarvittaisiin kuitenkin yli 6000 tuulivoimalaa. Ympäristöministerin mukaan nykyisiä ydinreaktoreita tehostamalla saadaan yhden ydinvoimalan tuotannon verran lisäenergiaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat