Ruotsin tehohoitopaikkoja on huomattavasti vähemmän kuin muissa Euroopan maissa: "Täällä todella pelätään, että Ruotsista tulee uusi Italia"

Tukholmassa suunnitellaan jo messukeskuksen muuntamista kenttäsairaalaksi – kirjeenvaihtajamme kertoo, kuinka vakava naapurimaan tilanne on 9:30

Koronavirus leviää hurjaa vauhtia länsinaapurissamme Ruotsissa ja etenkin sen pääkaupungin alueella. Ruotsin-kirjeenvaihtajamme mukaan Ruotsin koronavirustilanne on pian kestämättömällä pohjalla ainakin tehohoitoa vaativien potilaiden osalta. 

Video: Ruotsin hiihtokeskukset tullaan myös sulkemaan erityisestä syystä. Kirjeenvaihtajamme kertoo, miksi tauti on levinnyt hilpeiden suksijoiden keskuudessa

Jukka Lehdon mukaan Ruotsissa tehohoitopaikkoja on huomattavasti vähemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa. Terveysviranomaiset ovatkin joutuneet pohtimaan, miten kaikki tehohoitoa vaativat ruotsalaispotilaat tullaan tulevaisuudessa hoitamaan. 

– Ruotsissa 100 000 ihmistä kohden on 5,8 tehohoitopaikkaa, Italiassa se oli 12,5 ja Saksassa 29,2. Siitä voidaan laskea, että oikeasti tehohoitojen on todella matala täällä, Lehto sanoo selkeästi huolissaan.

Lehdon mukaan Ruotsissa on kokonaisuudessaan noin 530 tehohoitopaikkaa, joista 90 sijaitsee maan koronaviruksen riivaamalla Tukholman alueella. 

– Tukholman tehohoitopaikat näillä näkymin ovat täynnä keskiviikkona tai torstaina. Täällä on aikamoisia uhkakuvia luotu, Lehto kuvailee katastrofaalista tilannetta. 

Ongelmaa on kritisoitu pitkään

Ongelma on tiedostettu maassa jo pitkään, minkä lisäksi sitä kritisoitu julkisesti ainakin vuodesta 2017 lähtien. Maan hallitus linjasi kuluneella viikolla, että tehohoitopaikkojen määrä on kaksinkertaistettava.

– Jo vuonna 2017 on kritisoitu sitä, että Ruotsissa on tehohoitopaikkoja vähiten asukaslukuun nähden koko Euroopassa. Nyt se saattaa pahimmassa tapauksessa koitua aikamoiseksi ongelmaksi. 

Millaisiin toimiin maassa on ryhdytty tehohoitopaikkojen lisäämiseksi? Katso yllä olevalta videolta! 

"Täällä todella pelätään, että Ruotsista tulee uusi Italia"

Karoliininen Instituutti varoitti eilen, että Ruotsin koronavirustilanne saattaa pahentua huomattavasti viikonlopun aikana etenkin Tukholman seudulla. 

– Kansanterveyslaitos antoi jo viikolla selkeän neuvon tukholmalaisille: Älkää lähtekö mihinkään, pykää kotona ja älkää levittäkö tätä (koronavirusta), Lehto kertaa.

Hoitopaikkojen vähyyden lisäksi myös henkilöstövajaus on suuri päänvaiva ruotsalaissairaaloissa. Lehdon mukaan maassa onkin käyty keskustelua siitä, että lentohenkilöstöä koulutetaan sairaaloihin eri tehtäviin. 

–Täällä siis todella pelätään, että Ruotsista tulee uusi Italia, kirjeenvaihtaja jatkaa.

Koronaviruskuolemien määrä kasvoi

Tilanne on todella pahentunut Ruotsissa parin päivän aikana. Lauantaiaamuun mennessä maassa oli raportoitu yhteensä 16 koronaviruskuolemaa, mutta luku on ehtinyt nousta päivän kuluessa.

Ruotsalaislehti Expressen uutisoi tänään, että koronavirus on vienyt yhteensä 20 ruotsalaisen hengen. Samaan aikaan vahvistettiin 123 uutta koronavirustartuntaa. Ruotsin koronavirustapauksissa on kuitenkin vaikeaa pysyä kärryillä, sillä kaikkia potilaita ei testata viruksen varalta.

Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Olivia Wigzell on varma, etteivät maan noin 530 tehohoitopaikkaa tule riittämään. 

– Siksi kaikki maan alueet pyrkivät nostamaan tehohoitokapasiteettiaan, Wigzell sanoo.

Lauantaiaamuun mennessä Ruotsissa oli vahvistettu ainakin 1 600 koronavirustartuntaa. Tukholman yliopiston matemaattisen tilastotieteen professori Tom Britton kuitenkin uskoo, että sairastuneita voi olla jopa 100 000.

Lue myös:

    Uusimmat