Tanskalaissairaala haluaa kokeilla malarialääkettä koronapotilaiden hoidossa – viranomaiset jyrähtävät: Lääkkeen tehosta ei tieteellistä näyttöä

Yksi kuollut koronavirukseen Suomessa – kyseessä iäkäs ihminen 1:04
Yksi kuollut koronavirukseen Suomessa – kyseessä iäkäs ihminen

Tanskassa Kööpenhaminan lähellä sijaitseva sairaala suunnittelee kokeilevansa malarialääkettä koronaviruspotilaiden hoidossa. Aiemmin muun muassa Norjasta on kerrottu samansuuntaisista sairaaloiden toiveista.

Tanskan lääkevirasto suhtautuu varauksellisesti Hvidovren sairaalan aikeisiin. Viranomaisten mukaan klorokiini-nimisen lääkkeen tehosta koronavirukseen ei ole tieteellistä näyttöä.

Aloitteen lääkekokeiluun on esittänyt lääkäri Stig Ekkert, joka tekee kokeilussa yhteistyötä Hvidovren sairaalan kanssa. Ekkertin mukaan lääkettä on syytä testata.

– Aiemmat huomiot viittaavat siihen, että sillä on ollut vaikutusta koronavirukseen. Se on lyhentänyt sairastamisen aikaa ja tehnyt siitä vähemmän vakavan, Ekkert kommentoi Tanskan TV2:lle.

Hän viittaa tässä yhteydessä ranskalaisiin tutkimuksiin.

”Ei ole FDA:n hyväksymiä lääkkeitä covid-19:n hoitoon tai estämiseen”

Sairaalassa pohditaan myös sitä, että klorokiiniä annettaisiin koronaviruspotilaiden omaisille. Näin selvitettäisiin sitä, voisiko lääkkeellä olla ennaltaehkäiseviä vaikutuksia, jotka estäisivät tartunnan leviämistä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väitti torstaina, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on hyväksynyt klorokiinin koronaviruksen hoitoon Yhdysvalloissa. Asia ei kuitenkaan ole näin, korjaa muun muassa uutiskanava CNN.

– Ei ole FDA:n hyväksymiä lääkkeitä covid-19:n hoitoon tai estämiseen, FDA:n edustaja ilmoitti.

Hän kertoi kuitenkin, että klorokiinin tehosta covid-19-tartunnan hoidossa on vireillä tutkimuksia.


Oikaisu 21.3. klo 20.39: Stig Ekkert ei ole Hvidovren sairaalan lääkäri, vaan tekee lääketestauksessa yhteistyötä sairaalan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat