Mainos

Ruotsin Säpo tarkkaili television ja radion työntekijöitä

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo tarkkaili satoja Ruotsin television SVT:n ja radion SR:n työntekijöitä vuosikymmeniä aina 70-luvun lopulle saakka, Ruotsin journalistiliiton lehti Journalisten kirjoittaa.

Ainakin neljä SVT:ssä ja SR:ssä johto- tai muissa tehtävissä työskennellyttä on myös ollut Säpon agentteja, lehti kertoi tänään. Journalisten sai tiedon asiasta haastattelemalla Ewonne Winbladia, joka on toiminut useiden ajankohtaisohjelmien päällikkönä sekä televisiossa että radiossa. Winblad on myös ollut turvallisuuspalvelun toimia tutkineen komission jäsen. Tässä tehtävässä hän on perehtynyt Säpon arkistoihin ja haastatellut noin kahtakymmentä ihmistä.

Winbladin mukaan Ruotsin television ja radion työntekijöitä on valvottu tarkkaan aina 1940-luvun puolivälistä 70-luvulle asti. -Se koski kaikkia työntekijäryhmiä, niin teknikoita kuin toimittajia ja johtajiakin, Winblad sanoo. Hänen mukaansa etenkin ulkomaanasioista raportoivia toimittajia tarkkailtiin: Säpon listalle saattoi päästä jo olemalla yhteydessä jonkin Itä-Euroopan maan suurlähetystöön esimerkiksi viisumia hankkiakseen.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja