Ruotsin jengiväkivaltaisuuksien taustalla maahanmuuttajaryhmät – "Sitähän haluttiin vähän peitellä aikaisemmin"

Siviilit väkivallan keskellä Israelissa, Gazassa ja myös Ruotsissa 9:52
Huomenta Suomen vieraana toimittaja Kari Lumikero.

Ruotsin jengiväkivaltaisuuksien taustalla ovat maahanmuuttajaryhmät, arvioi MTV Uutisten skandinavian avustaja Kari Lumikero maanantaiaamun Huomenta Suomessa.

– Sitähän haluttiin vähän peitellä aikaisemmin, mutta tämä on totuus.

Lumikero kertoo, että ongelma-alueilla tiiviisti ja hyvin pienissä asunnoissa asuvilla perheillä on tapana pitää lapset kotona lakisääteiseen esikouluun asti, jolloin he eivät kouluun mennessä osaa joko ollenkaan tai hyvin vähän ruotsin kieltä.

– Siitä seuraa tämä syrjäytymistä ja tiettyä katkeruutta, mitä kautta moniin kymmeniin lähiöihin rakentuu rinnakkainen yhteiskunta.

Lumikero arvioi, että tätä kautta ajaudutaan ensin koulun ja sen jälkeen työmarkkinoiden ulkopuolelle, jolloin vaihtoehdot alkavat olla vähissä.

– Sitten tämä ikään kuin kannustin siitä, että he voivat viimeinkin saada vähän käyttörahaa ja rikastua ja tulla jollain tavalla kunnioitetuksi, niin se tapahtuu näiden jengien kautta. 

Tilanne on hyvin hankala jengeissä mukana oleville nuorille ja myös monille muille, jotka lopulta huomaavat, etteivät halua enää elää sitä elämää.

– Mutta, kun he ovat siinä väkivaltaisessa ympäristössä, niin tällainen loikkaaminen saatetaan kokea petturuutena, jolloin ihminen saattaa joutua tappolistalle.

Joitain ihmisiä koitetaan Lumikeron mukaan pelastaa normaaliin elämään antamalla uusi identiteetti.

– Ei sekään nyt kovin helppo ratkaisu tällaiselle nuorelle ole.

On ollut viitteitä myös siitä, että ruotsalaiset huume- ja katujengit ovat levittäytymässä myös Suomeen. Lumikeron mielestä Suomessa on pidettävä huoli siitä, että tähän asiaan tartutaan.

– Eikä pelkästään rangaistuksia kiristämällä kuten Ruotsissa nyt tehdään. Tukevaa hartiaa, johon voi nojata eli sosiaalityöntekijöitä, jotka hakeutuvat heidän kaverikseen ja antavat heille mahdollisuuksia vaihtoehtoiseen elämään.

– Tämä pitäisi Suomessa myös oivaltaa.

Saadaanko tilanne Ruotsissa lähivuosina haltuun? Millaisena kokenut toimittaja näkee Lähi-idän tilanteen? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat