Mainos

Ruotsin epäillään ostaneen natsikultaa

Ruotsi osti toisen maailmansodan aikana lähes 18 tonnia kultaa, joka on mahdollisesti varastettu natsi-Saksan juutalaisilta tai muilta keskitysleireihin lähetetyiltä. Ruotsin keskuspankki tutkii asiaa, mutta se ei ole toistaiseksi löytänyt asiasta todisteita.

Ruotsi osti toisen maailmansodan aikana kaikkiaan noin 60 tonnia kultaa natsi-Saksasta. Epäselväksi on jäänyt noin viiden tonnin kultaerän alkuperä. Erän nykyarvo on noin 350 miljoonaa kruunua.

Natsi-Saksan kauppa juutalaiskullalla on herättänyt viime aikoina suurta kansainvälistä huomiota, ja Ruotsille olisi kiusallista, mikäli paljastuisi, että myös osa sen ostamasta kullasta on juutalaisilta varastettua.

Liittoutuneet kehottivat useaan otteeseen puolueettomia maita kuten Ruotsia, Sveitsiä ja Portugalia pidättäytymään natsikullan käytöstä. Ruotsi jatkoi tästä huolimatta kauppaa aina vuoteen 1944 asti.

Saksa esitti Ruotsille takuita, joiden mukaan kulta ei ollut varastettua. On kuitenkin todisteita siitä, että Ruotsiin myytiin myös sellaisia kultaeriä, joiden alkuperästä ei ollut varmaa tietoa.

Ruotsin keskuspankin selvityksiin osallistuneen professorin, Harry Flamin, mielestä Ruotsi on moraalisesti velvollinen maksamaan viiden tonnin kultaerän takaisin. Maksu voitaisiin suorittaa esimerkiksi juutalaisuhrien rahastolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.