Mainos

Ruotsi saa kehuja maailmalla - "Vihdoinkin länsimaa puolustaa ihmisoikeuksia"

Ruotsi ja ulkoministeri Margot Wallström saavat kehuja maailman lehdistössä ihmisoikeuksien asettamisesta taloudellisten seikkojen edelle.

Yhdysvaltalainen Washington Post kehuu Ruotsin asennetta jo otsikossaan: "Vihdoinkin länsimaa puolustaa ihmisoikeuksia Saudi-Arabialle".

Kysymys on Ruotsin päätöksestä lopettaa tuottoisa sotilasyhteistyö Saudi-Arabian kanssa. Maa osti ruotsalaisia asetarvikkeita 39 miljoonan dollarin arvosta pelkästään viime vuonna. 

– Se, että Ruotsin keskustavasemmistolainen hallitus on päättänyt uhrata merkittävän investoinnin - ja saada oman maansa talousjohtajien vihan niskaansa - on merkittävä hetki asia. 

Washington Postin mukaan Saudi-Arabian öljyvarat ja sen strateginen merkitys on saanut länsimaat vuosikymmeniä sulkemaan silmänsä maan surkealta ihmisoikeustilanteelta.

– Tämä rikkoo 50-vuotisen näkemyksen, jonka mukaan emme voi koskea Saudi-Arabiaan, Washington Post suitsuttaa Ruotsin rohkeutta.

Bloomberg View jakaa kehuja Ruotsille ja Saksalle periaatteiden puolustamisesta taloudellisesta vahingosta huolimatta.

Ruotsin lisäksi myös Saksa on vähentänyt tänä vuonna asevientiään Saudi-Arabiaan sadoilla miljoonilla dollareilla.

Yhdysvallat sen sijaan ei ole valinnut samaa suuntaa ja Bloomberg View varoittaakin sen kaappaavan Ruotsin ja Saksan osuuden kakusta. Saksa vei Saudi-Arabiaan viime vuonna asetarvikkeita 225 miljoonalla dollarilla, joten kysymys ei ole nappikaupasta. 

Brittiläinen Telegraph kertoo vertailun vuoksi oman maansa suhteesta Saudi-Arabiaan: Walesin prinssillä on läheiset välit Saudi-Arabian kuningashuoneeseen ja hän vierailee maassa säännöllisesti. Sama tilanne on Britannian aseteollisuudella: Saudi-Arabia on sen suurin kauppakumppani. 

Ruotsin ja Saudi-Arabian suhteiden jäähtyminen taustalla on Wallströmin vajaa kuukausi sitten esittämät arviot maasta. Wallström kutsui Saudi-Arabiaa diktatuuriksi ja otti kantaa naisten epätasa-arvoiseen asemaan maassa. Hän myös tuomitsi saudiarabialaisen ihmisoikeusaktivistin Raif Badawin saaman raippatuomion "keskiaikaisena". Badawille on tuomittu 1000 raipaniskua ja kymmenen vuotta vankeutta islamin loukkaamisesta.  

Maanantaina Saudi-Arabia esti vastalauseena kritiikille Wallströmin puheen Arabiliiton kokouksessa Kairossa. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven taas ilmoitti keskiviikkona, ettei Ruotsi jatka sotilasyhteistyösopimusta Saudi-Arabian kanssa. Saudi-Arabia syytti Wallströmiä törkeästä maan asioihin puuttumisesta ja veti suurlähettiläänsä pois Tukholmasta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.