Ruotsi pelkää kaasuputken käyttöä vakoiluun

Venäjä kykenisi valvomaan Itämeren laivaliikennettä putkeen asennettavien kuuntelulaitteiden avulla, väittävät turvallisuuspolitiikan asiantuntijat.

Venäjän ja Saksan kaavailema kaasuputki huolestuttaa myös Ruotsia monella tavalla. Jo aiemmin on kannettu huolta kaasuputken ympäristövaikutuksista, ja tänään pinnalle nousivat turvallisuuspoliittiset uhat.

Svenska Dagbladet -lehti kertoi, että Ruotsin hallitus tuntee yhä suurempaa pelkoa siitä, että kaasuputki johtaisi turvallisuuspoliittisiin konflikteihin. Venäläiset voivat käyttää putkea ja siihen rakennettavaa tarkastusasemaa hyväkseen ja vakoilla Ruotsia, lehdessä epäiltiin. Lehden haastattelemien ruotsalaisten turvallisuuspoliittisten asiantuntijoiden mukaan Venäjä voi ryhtyä valvomaan Itämeren laivaliikennettä putkeen asennettavien kuuntelulaitteiden avulla.

Ruotsi ei olekaan koskaan ollut innostunut Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän maakaasusta, vaikka sitä on ollut tarjolla niinkin lähellä kuin Suomessa. Uuden mahdollisuuden tarjoaa venäläinen yritys Peter Gaz, joka aikoo selvittää, voisiko Keski-Ruotsi saada oman haaraputken Itämeren suuresta venäläis-saksalaisesta putkesta.

- Yhtiö saa laillisen oikeuden selvittää asian. Mutta Ruotsilla ei ole mitään suurta kiinnostusta tuoda maahan suuria määriä maakaasua. Tästä on hallituksessa yksimielisyys neljän puoluejohtajan kanssa. Maakaasu on fossiilinen polttoaine, emmekä halua uutta riippuvaisuutta, huomautti elinkeinoministeri Maud Olofsson Dagens Nyheter -lehdessä.

Sen vähän maakaasun, mitä Ruotsi käyttää, se saa Tanskasta vuonna 1985 valmistunutta putkea pitkin. Tämä maakaasuputki yltää Skånesta aina Göteborgiin asti. Saksalainen voimayhtiö E.ON on rakentanut yhden haaran sisämaahan Hyltebrukin paperitehtaalle ja haluaisi mielellään viedä putkea pohjoisemmaksi. E.ON kuuluu venäläis-saksalaisen Itämeren kaasuputkiyhtiön Nord Streamin omistajiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat