Onko Venäjällä käynnissä Ruotsiin kohdistuva hybridioperaatio? Asiantuntija: "Sinänsä Venäjän tavoitteiden mukaista"

Ruotsi tiukensi rajavalvontaa – kuinka tulenarka tilanne Ruotsissa nyt on? 15:36
Ruotsi tiukensi rajavalvontaa – kuinka tulenarka tilanne Ruotsissa nyt on?

Ruotsin viranomaiset ovat todenneet, että Venäjä hyödyntää Ruotsin Koraanien polttamisesta syntynyttä kohua. Asiantuntijan mukaan Ruotsi pyrkii levittämään tietoisuutta aiheesta.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Hanna Smith kommentoi MTV Uutiset Livessä, että Venäjä on hyödyntänyt Ruotsin tilannetta Koraanien polttamiseen liittyen.

Hänen mukaansa Venäjä mustamaalaa Ruotsia muun muassa lähettämällä aiheeseen liittyviä uutisia arabiankielisiin uutiskanaviin.

Onko Venäjällä käynnissä hybridioperaatio, jonka kohteena on Ruotsi?

– Koska meillä on meneillään tällä hetkellä maailmassa demokratioiden ja autoritaaristen valtioiden kamppailu siitä, mikä on vaikutusvalta, niin silloin selkeästi sellainenkin kokonaisuus tähän liittyy. Mutta kaikki toimijat, jotka polttavat Koraaneja, loukkantuvat tästä tai lähtevät osoittamaan mieltään, eivät kuulu siihen kokonaisuuteen, Smith toteaa.

Hänen mukaansa Ruotsin viranomaiset ovat jo todenneet, että Venäjä hyödyntää Ruotsin tilannetta. Ruotsi pyrkii levittämään tietoisuutta aiheesta.

Suomi ja muut EU:n jäsenvaltiot voivat Smithin mukaan ottaa oppia Ruotsin tilanteesta. Hänen mukaansa paljon on tehtävissä ja opittavissa.

– Jäsenvaltiot tarkkailevat toinen toisiansa, informoivat siitä, mitä tapahtuu ja jokainen pyrkii tarkastelemaan omia lakejaan. Jos tällainen tapahtuu omassa valtiossa, mitä siinä kohdassa voidaan tehdä? 

Miten Koraanin polttaminen eteni 3. heinäkuuta Tukholmassa? 1:33
Miten Koraanin polttaminen eteni Tukholmassa 3. heinäkuuta?

Paisuuko ilmiö edelleen?

Yksi tunnetuista koraaninpolttajista on tanskalais-ruotsalainen poliitikko Rasmus Paludan. Turkki antoi hänestä pidätysmääräyksen heinäkuussa.

Smithin mukaan hän tuo esille islamilaisuuden ongelmia, mutta hänet on yhdistetty venäläisiin tahoihin.

– Ei välttämättä Venäjän valtioon, mutta sellaisiin tahoihin, jotka ovat tukeneet ikään kuin hänen omaa ajatteluaan.

Smithin mukaan on hyvä muistaa, että erilaiset toimijat käyttävät Koraanien polttamisesta syntynyttä kohua hyväkseen. Kaikkien tavoitteena ei kuitenkaan ole saada demokratia näyttämään heikolta. Jotkut haluavat polttaa Koraaneita nyt, kun kohu on käynnissä, jotta he saisivat huomiota.

Smithin mukaan Ruotsin "koraaninpolttoilmiö" ei jää täydellisesti vielä tähän.

– Iso kysymys on diplomatian saralla: kuinka hyvin onnistutaan kommunikoimaan se, että valtio ei ole tässä taustalla. Ne syyt, minkä takia tällaista sallitaan demokratioissa ja ehkä tekemään yhteistyötä islamilaisten valtioiden kanssa niin, että ne eivät provosoituisi kokonaisuudesta ja hillitsisivät omia kansalaisia.

– Tosiasia on, että tällaiset tilanteet aktivoivat kuitenkin ääriaineistoa. Sen takia turvallisuustasoa on nostettu Ruotsissa, Smith toteaa.

Suomessa oltava valppaina

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin mukaan on hyvä tarkastella sitä, vaikuttaako Venäjä Ruotsin tilanteeseen.

– Venäjän tavoitteena on aiheuttaa hajaannusta läntisissä yhteiskunnissa, myös Ruotsissa. Sinänsä tämä olisi Venäjän tavoitteiden mukaista.

Ruotsin tilanne ei hänen mukaansa heijastu suoraan Suomeen.

– Totta kai meidän täytyy olla aina valppaina. Tämä osoittaa vain sen, että tällaiset ennalta arvaamattomat tapahtumat voivat vaikuttaa nopeasti ja mittavastikin turvallisuustilanteeseen, Pelttari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat