Ruotsin pääministeri: "Ruotsi noussut terrori-iskujen ensisijaiseksi kohteeksi – eläkää kuten ennenkin"

Ruotsi nostaa terroriuhkatasoaan 3:16
Näin Säpön johtaja ja pääministeri kommentoivat päätöstä nostaa terroriuhkatasoa.

Ruotsissa tulee jatkaa elämää tavalliseen tapaan mutta pysyä samalla valppaana, sanoi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson terroriuhkan tason nostoa käsittelevässä tiedotustilaisuudessa.

Terroriuhkatasoa Ruotsissa nostetaan 3:sta 4:ään eli toiseksi korkeimmalle tasolle. Sekä pääministeri Ulf Kristersson että Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon johtaja Charlotte von Essen kehottivat ihmisiä jatkamaan elämäänsä kuten ennenkin. He pitävät asiasta tiedotustilaisuutta parhaillaan.

Kristerssonin mukaan Ruotsi on noussut niin sanotusta legitiimistä kohteesta terrori-iskujen ensisijaiseksi kohteeksi.

Kristersson sanoi ymmärtävänsä kansalaisten huolen asiasta. Ruotsi puolustaa demokraattisia arvojaan ja samalla suojautuu uhkia vastaan, pääministeri sanoi.

Kristersson sanoi Ruotsin viranomaisten jo estäneen iskuja, raportoivat ruotsalaismediat.

– Tiedämme, että suunniteltuja terrori-iskuja on estetty, Kristersson sanoi.

– Ihmisiä on pidätetty sekä Ruotsissa että ulkomailla. On hyvä, että meillä on mahdollisuus löytää ja pysäyttää ihmiset, joilla on tällaisia aikeita.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoi tänään Ruotsin olevan edelleen turvallinen matkustusmaa.

Ruotsin päätös nostaa terroriuhkan tasoa kolmesta neljään ei johdu mistään yksittäisestä tapahtumasta tai tekijästä, turvallisuuspoliisin johtaja Charlotte von Essen sanoo. Hänen mukaansa kyseessä on strateginen pitkän aikavälin päätös. Kohonneen uhkatason arvioidaan säilyvän sellaisena vielä pitkään.

Taso neljä tarkoittaa suurta uhkaa. Sen mukaan on suuri todennäköisyys sille, että toimijoilla on aikomus ja kyky tehdä hyökkäyksiä. Se edellyttää, että Ruotsille on olemassa konkreettinen uhka.

Britannia ja Yhdysvallat muuttivat matkustustiedotettaan

Ruotsin pääministeriUlf Kristersson sanoi heinäkuussa, että maan turvallisuustilanne on vakavin sitten toisen maailmansodan.

Tiistaina uutisoitiin terroristijärjestö al-Qaidan uhkailleen Ruotsia ja Tanskaa propagandakanavallaan Koraanin polttojen jälkeen. 

Kristersson sanoi ruotsalaismedia Expressenille antamassaan kirjallisessa kommentissa, että lausunto "korostaa tilanteen vakavuutta ja vahvistaa sen, minkä jo tiedämme – että Ruotsiin kohdistuva uhka on kasvanut".

Sunnuntaina puolestaan Britannian ulkoministeriö varoitti terrori-iskujen mahdollisuudesta Ruotsissa. Myös Yhdysvaltojen ulkoministeriö muutti matkustustiedotettaan Ruotsiin heinäkuussa.

Ulko- ja turvallisuuspoltiikan tutkija Hanna Smith kommentoi Ruotsin tilannetta 1:33
Näin ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkija Hanna Smith kommentoi Ruotsin tilannetta 3. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat