Ruotsalaisviranomaiset vaativat: Bitcoin-louhinta kiellettävä EU:ssa

MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä"tienasi"24 tunnissa 6:45
MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä "tienasi" 24 tunnissa

Ruotsin finanssivalvoja Finansinspektionen sekä ympäristöviranomainen Naturvårdsverket vaativat, että bitcoinin kaltaisten proof-of-work-louhittavien kryptovaluuttojen louhinta kiellettäisiin EU:ssa.

Viranomaisten yhteisessä vetoomuksessa kuvaillaan, miten kryptovaluuttojen yleisin louhintatapa vaatii valtavia määriä sähköä ja tuottaa samalla suuret hiilidioksidipäästöt, mikä vaikeuttaa ilmastotavoitteiden täyttämistä, kun louhinta jatkuvasti lisääntyy Pohjoismaissa.

Virastot katsovat, että kryptovaluuttojen yhteiskunnalliset hyödyt ovat kyseenalaisia ja että toiminta on ongelmallista muun muassa kuluttajille kohdistuvien riskien vuoksi. Lisäksi kryptovaluuttaa käytetään rikollisiin tarkoituksiin kuten rahanpesuun, terrorismin rahoittamiseen ja kiristyksiin.

Arvioiden mukaan kaksi suurinta kryptovaluuttaa, bitcoin ja ether, kuluttavat vuodessa sähköä kaksinkertaisesti koko Ruotsin valtioon nähden. Louhinta tuottaa valtavia määriä hiilidioksidia, koska sitä tehdään maissa, joissa energian hinta on alhainen ja sähköä tuotetaan suurissa määrin fossiilisilla polttoaineilla. Lisäksi, bitcoinin arvon noustua, on vanhojen voimalaitosten toimintaa jatkettu louhinnan vuoksi.

Finansinspektionen ja Naturvårdsverket arvelevat, että laajamittaisen louhinnan salliminen Ruotsissa estää maata saavuttamasta sen päästötavoitteet. Viranomaiset haluavat, että maassa tuotettu uusiutuva energia voidaan käyttää yhteiskunnan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Vaatimuksia virastoilla on kolme. Ne haluavat, että proof-of-work-louhinta kielletään EU:n alueella. Virastojen mukaan louhintaa voidaan tehdä muillakin tavoin ja pienentää vaadittua energiankulutusta 99,95 prosenttia. EU-kieltoa odotellessa Ruotsin tulisi virastojen mukaan estää louhinnan lisääntyminen maassa ja kolmanneksi virastot vaativat, etteivät proof-of-work-louhituilla valuutoilla kauppaa tekevät yritykset voi kuvailla itseään tai toimiaan kestäviksi.

Näillä toimilla viranomaiset toivovat Ruotsin näyttävän esimerkkiä EU:lle ja muille valtioille ympäristöystävällisemmän louhinnan edistämiseksi.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat