Jos kryptovaluuttaan iskee 51 prosentin hyökkäys, voi se olla mennyttä – "Suurin riski"

MTV Uutisten toimittaja laittoi toimituksen tietokoneen louhimaan Bitcoinia: Näin paljon sillä"tienasi"24 tunnissa 6:45
MTV Uutisten MacBook louhi 24 tunnin ajan – tällainen summa jäi louhimisesta käteen.

Useisiin kryptovaluuttoihin liittyy haavoittuvuus, joka asiantuntijan mukaan jopa uhkaa niiden olemassaoloa. Jos jokin taho saa hallintaansa yli puolet kryptovaluutan louhintakapasiteetista, voi se pahimassa tapauksessa kaapata koko valuutan hallintaansa.

Mistä on kyse? Ongelman ymmärtämiseksi täytyy tietää, miten useat kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Ethereum, toimivat.

Yhtä niiden merkittävimmistä toimintamekanismeista kutsutaan "louhimiseksi".

Louhiminen tarkoittaa sitä, että henkilö tarjoaa tietokoneensa laskentatehoa kryptovaluuttaverkon ylläpitoon. Yksinkertaistetusti on kyse siitä, että tietokone laskee monimutkaisia matemaattisia laskuja, jotka liittyvät verkon toimintaan. 

Louhiminen pitää yllä koko kryptovaluutan toiminnan mahdollistavaa verkkoa. Bitcoinin, Ethereumin ja Litecoinin kaltaisia kryptovaluuttoja myös syntyy koko ajan lisää, kun ihmiset louhivat valuuttaa omilla tietokoneillaan.

Bitcoin ja Ethereum ovat kryptovaluuttojen suurimmat ja mahtavimmat, ja niiden louhintavolyymi on muihin valuuttoihin verrattuna aivan omaa luokkaansa.

– Bitcoinia ja Ethereumia louhitaan paljon ympäri maailmaa ja niihin kohdistuu todella iso louhimiskapasiteetti, kertoo kryptovaluutta-asiantuntija Elias Ahonen.

Sen todisti muun muassa MTV Uutiset testi, jossa kokeilimme louhia Bitcoinia 24 tunnin ajan tavallisella läppärillä. 24 tunnin louhiminen teki tiliä vain noin 0.00000011 Bitcoinin verran. Katso testi täältä.

51 prosentin hyökkäys voi kaataa koko valuutan

Se, että näiden kahden suurimman kryptovaluutan louhintavolyymi on niin suurta, turvaa samalla niiltä hyökkäyksiltä. Yhden yksittäisen tietokoneen laskentateho on koko verkossa vain kuin pisara meressä, eikä massiivisellakaan louhintakapasiteetilla ole käytännössä mahdollista hetkauttaa verkkoa.

Pienemmät kryptovaluutat sen sijaan voivat joutua uhatuksi, jos jokin toimija päättää kohdistaa niihin liian suuren louhintavolyymin. Eli käytännössä ryhtyä louhimaan hirmuisella kapasiteetilla – esimerkiksi jonkinlaisen suuren tietokoneverkon avulla.

– Suurin riski kryptovaluutoille on niin sanottu 51 prosentin hyökkäys. Se tarkoittaa sitä, että joku hallitsee yli puolta valuutan louhintakapasiteetista. Kun joku hallitsee valtaosan valuutan "kirjanpitäjistä", sillä on mahdollista sotkea valuutan lohkoketjua, Ahonen sanoo.

 Ahosen mukaan joku voisi esimerkiksi luoda kryptovaluutan lohkoketjuun uuden lohkon ja sitä kautta pystyä esimerkiksi perumaan valuutan siirtoja. Käytännössä valuutan toiminnan voisi sotkea kokonaan.

– Kun sinulla on käytössä 51 prosentin kirjanpitäjävalta, voi äänestää että siirtoa ei koskaan tapahtunutkaan. 

Ahonen näkee skenaarion Bitcoinin ja Ethereumin kaltaisille valuutoille hyvin epätodennäköisenä, mutta pienemmät voivat kärsiä siitä ja kaatua hyökkäyksiin.

– Jos Bitcoiniin tai Ethereumiin haluaisi hyökätä 51 prosentin osuudella, tarkoittaisi se sitä, että jollain toimijalla pitäisi olla Uuden-Seelannin verran sähkönkulutusta. Tällaista ei ole niihin koskaan tapahtunut.

Lue myös:

    Uusimmat