Mainos

Ruotsalaiset voivat pian seurata suomalaisten netin käyttöä

Ruotsin puolustusvoimien radiolaitoksella on mahdollisuus ensi kuun alusta alkaen seurata maanpuolustustarkoituksessa Suomesta Ruotsin kautta ulkomaille suuntautuvaa sähköistä viestintää. Viestintävirasto kertoo tiedotteessaan, että merkittävä osa Suomesta ulkomaille menevästä tietoliikenteestä kulkee juuri Ruotsin kautta.

MikroPC pohtii verkkosivuillaan ruotsalaisten toimia tavallisen suomalaisen netinkäyttäjän kannalta. Jo pelkkä tieto siitä, että joku seuraa omia tekemisiä, tuntuu monesta epämiellyttävältä, toteaa lehti verkkosivuillaan.

Salakuuntelemalla saatuja tietoja on lisäksi mahdollista käyttää väärin vaikkapa myymällä yrityssalaisuuksia eteenpäin. Salakuuntelulain tarpeellisuutta perusteltiin Ruotsissa muun muassa terrorismin ehkäisemisellä.

Oikeutta viestintäsalaisuuteen pidetään länsimaissa tärkeänä ihmisoikeutena, joten ruotsalaisten salakuuntelutoimet eivät ole mikään yhdentekevä asia.

Teleyrityksillä tiedotusvelvollisuus tietoturvasta

Viestintävirasto muistuttaa, että teleyrityksillä on tiedotusvelvollisuus mm. asiakkailleen palveluihinsa kohdistuvista tietoturvauhkista. Kyseinen määräys tulee voimaan ensi vuoden alusta. Määräyksessä korostetaan erityisesti teleyritysten velvollisuutta tiedottaa asiakkailleen ulkomailla toteutettaviin, suomalaisille asiakkaille tarjottaviin palveluihin kohdistuvista tietoturvauhkista. Tiedotusvelvollisuus perustuu sähköisen viestinnän tietosuojalakiin.

Viestintävirasto on muistuttanut teleyrityksiä tästä tiedotusvelvollisuudesta jo vuodesta 2007 alkaen. Samalla on tuotu esiin muun muassa se, että teleyritysten on toteutettava palvelunsa tietoturvallisesti. Jos teleyritys ei pysty toteuttamaan palvelua ilman tietoturvaan kohdistuvaa uhkaa, on teleyrityksen ilmoitettava uhkista asiakkailleen ja Viestintävirastoon. Ilmoitukset antavat asiakkaille mahdollisuuden arvioida, vastaako palvelu heidän omia tietoturvatarpeitaan.

Internetin käyttäjät voivat suojata viestit tarvittaessa

Viestintävirasto huomauttaa, että jokaisen internetin käyttäjän on syytä miettiä, mitä viestintäpalveluja käyttää ja miten niitä suojaa. Suojausta vaativat viestit voi tarvittaessa salata. Lisätietoja viestinnän suojaamisesta löytyy Viestintäviraston yhdessä alan toimijoiden kanssa julkaisemalta viestinnän suojaamista koskevalta sivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.