Ruotsalainen Viktoria sai burnoutin, lopetti työt ja ryhtyi vanhan ajan kotirouvaksi: "Tämä on sitä, mitä minä tahdon"

Äitityypit, jotka tapaat jokaisessa leikkipuistossa – kuka itse olet? 0:54
Nämä äitityypit jokainen tapaa leikkipuistossa. Kuka itse olet?

Viktoria toivoo, että ihmiset eivät tuomitsisi hänen tapaansa eläviä naisia niin jyrkästi. Tradwife-ilmiöstä innostunut nainen antoi haastattelun Daily Mailille.

Viktoria Brandt, 43, lopetti päivätyönsä sairaanhoitajana viisi vuotta sitten ja ryhtyi elämään ja pukeutumaan kuten 1950-luvun kotirouvat. Viktoria asuu perheensä kanssa pienessä kaupungissa Kaakkois-Ruotsissa.

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen alkoi kuormittaa

Vuonna 2002 Viktoria oli eronnut aiemmasta aviomiehestään, jonka kanssa hänellä on kolme lasta. Kaksi vuotta myöhemmin hän tapasi nykyisen puolisonsa Torbjörnin.

Vuonna 2006 Viktoria vaihtoi alaa. Kaupan alalla työskennellyt nainen kouluttautui hierojaksi. Vuonna 2012 hän alkoi opiskella perushoitajaksi.

Viktoria alkoi kokea itsensä hyvin uupuneeksi töiden takia. Häntä tuskastutti, että pitkien työvuorojen takia hän ei ehtinyt viettää tarpeeksi aikaa kolmen lapsensa sekä aviomiehensä kanssa. 

Burnoutin jälkeen pois päivätöistä

Vuonna 2015 Viktoria kertoo kokeneensa burnoutin. Tuolloin hän lopetti työt ja jäi kotiin. Ilmiötä, jossa nainen päättää jäädä huolehtimaan kodista ja perheestä ja pukeutuu vanhan ajan kotirouvien tapaan, kutsutaan nimellä tradwife. Lyhenne tulee englannin kielen sanoista traditional wife.

Viktoria oli aina pitänyt kotitöistä ja hänen isoäitinsä olivat hänelle tärkeitä roolimalleja. Hän oli saanut auttaa heitä keittiössä ja puutarhatöissä, ja vuosien mittaan hän tykästyi yhä enemmän ajatukseen perinteisistä sukupuolirooleista.

Elää nyt menneiden aikojen tyyliin

Nyt Viktorian päivät kuluvat perheestä ja kodista huolehtien. Hän herää joka aamu varhain hoitamaan kodin askareita ja laittamaan ruokaa perheelleen. Päivän mittaan hän myös siivoilee ja pesee pyykkiä. Hän kertoo olevansa onnellisempi kuin ennen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– En pyri täydellisyyteen vaan siihen, että kotona olisi seesteinen ilmapiiri. Epäsiisteys tuo stressiä.

– Haluan, että kotini on perheelleni turvapaikka ulkomaailmasta.

Viktoria pitää The Housewife Diary -blogia, jossa hän kertoo päivittäisestä elämästään. Hän kertoo, että on sen kautta kuulla monien ihailevan hänen elämäntyyliään ja pukeutumistaan.

Saanut osakseen kritiikkiä

Kaikki eivät ymmärrä Viktorian päätöstä. 

– En pidä itseäni feministinä, ja sen vuoksi minua onkin kritisoitu. Monien mielestä feminismi on sama asia kuin epätasa-arvo.

Viktorian mielestä monella on vääriä käsityksiä tradwife-ilmiöstä. Hän haluaa oikoa näitä harhaluuloja ja toivoo, että ihmiset eivät tuomitsisi hänen elämäntapaansa niin jyrkästi.

– Suurin väärinkäsitys on varmaankin se, että joidenkin mielestä me vastustamme tasa-arvoa. Ei tasa-arvon ja rakastavan huolenpidon tarvitse olla kaksi eri asiaa.

– Vastustan kaikenlaista sortoa, mutta mielestäni jokaisen pitäisi voida päättää itse omista asioistaan.

Viktoria painottaa, että hän vastustaa kaikenlaista sortoa.

– Kaikilla on oikeus elää kuten haluavat ja tämä on sitä, mitä minä tahdon.

Viktorian mielestä ihmisten pitäisi arvostaa enemmän niitä naisia, jotka ovat tehneet saman valinnan kuin hän. 

– En ole sitä mieltä, että kaikkien naisten tulisi jäädä kotiin, mutta minulle ja perheelleni tämä ratkaisu on ollut oikea.

Viktoria uskoo, että lapset voivat paremmin, kun hän on heidän tukenaan kaiken aikaa. Hän uskoo, että koko perheelle on turvaa siitä, että yksi aikuinen on aina kotona.

– Tuo aikuinen voi olla mies tai nainen, ei sillä ole väliä. Kun puhun perinteisistä sukupuolirooleista, tarkoitan feminiinistä ja maskuliinista energiaa.

Lue myös:

    Uusimmat