Onko sinulla "esiburnout"? Tällaisista merkeistä tunnistat sen

6:56
Huomenta Suomessa puhuttiin työuupumuksesta 2018. Vieraana Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija.

On normaalia stressata suurta työprojektia. On kuitenkin huolestuttavaa, jos jännitys ei mene ohi projektin loputtua. Näistä merkeistä tunnistat niin sanotun "esiburnoutin"!

Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi burnoutin viralliseen tautiluokitukseensa. Loppuun palaminen on kiivaassa työelämässä todellinen uhka.

WHO:n luokituksen mukaan loppuun palamiseen liittyy kolme selkeää elementtiä:

  1. Uupumus tai kokemus energian ehtymisestä
  2. Negatiivisuuden ja kyynisyyden tunteet työtä kohtaan tai henkinen etääntyminen työstä
  3. Vähentynyt ammattimainen tehokkuus

Mutta mistä tietää, että on lähellä loppuun palamista? Mistä siis tunnistaa niin sanotun"esiburnoutin"?

– Monet esiburnoutin oireet ja merkit ovat hyvin samanlaisia kuin depressiossa, psykoterapeutti ja burnoutista kirjan kirjoittanut Siobhán Murray kommentoi BBC:lle.

Pidä silmällä hälytysmerkkejä

Jos oma jaksaminen huolettaa, Murray pitäisi silmällä ainakin huonoja tapoja, jotka hiipivät elämään kuin varkain. Tällaisia voivat olla lisääntynyt alkoholin käyttö ja sokeristen herkkujen syöminen vain, jotta selviytyisi päivästä toiseen. Hälyttävää on myös väsymys, joka ei mene ohi.

– Vaikka nukkuisit hyvin, aamukymmeneen mennessä lasket jo tunteja nukkuma-aikaan. Tai sinulla ei ole energiaa liikkua tai mennä kävelylle, Murray kuvailee.

Jos oireita ilmenee, Murray hakeutuisi lääkärin puheille.

– Stressi on hyvin tärkeää, ja ahdistus motivoi meitä tekemään parhaamme. Kun altistumme stressille ja ahdistukselle jatkuvasti emmekä päästä niistä irti, tila alkaa muuttua burnoutiksi, hän kuvaa.

Vaivaako lisääntynyt pettymysten tunne?

Murrayn mukaan on normaalia stressata tai jännittää suurta työprojektia. On kuitenkin huolestuttavaa, jos jännitys ei mene ohi, kun projekti on loppunut.

Loppuun palamisesta voisi kertoa myös kyynisyys, eli tunne siitä, ettei omalla työllä ole merkitystä, sekä sosiaalisten sitoumusten välttely ja lisääntynyt pettymysten tunne.

"Hänen kykynsä eivät ole normaalilla tasolla"

Psykoterapeutti Jacky Francis Walker kiinnittäisi huomiota hiipivään tunteeseen siitä, että oman työn laatu on lipsumassa huonon puolelle.

– Ihmiset sanovat: "Mutta en minä ole tällainen", "normaalisti voin tehdä asiat x, y ja z". Mutta selvästi, jos ihminen on fyysisen uupumuksen tilassa, hänen kykynsä eivät ole normaalilla tasolla, Walker sanoo.

Lähteet: BBC.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja