Mainos

Ruostepintaiset pääsiäiskoristeet

Sinkitystä pellistä saa ruostuttamalla valmistettua viehättäviä pääsiäiskoristeita sekä ulos että sisälle. Pellistä valmistettuja tipu- ja pääsiäismunakoristeita voi ripustaa ulos isoon sinkkiruukkuun aseteltuun puuhun tai sisälle pajunoksiin. Ihanat suorakaiteen muotoiset sinkkiastiat sopivat hyvin narsissien ja krookusten ruukuiksi. Ruostuttamalla astioihin saa kauniin vanhan ja kuluneen näköisen pinnan. Ja tietysti ruukkujen koristeeksi ripustetaan erikokoisia peltitipuja hauskaa pääsiäistä toivottamaan.

Tarvikkeet:

 • ohutta peltiä, esim. sinkitty uunineduspelti
 • peltisakset
 • Instant Rust Ruoste -efekti pakkaus (pakkaus sisältää Instant Iron -pohjamaalin ja Instant Rust -hapettajaliuoksen)
 • vasara, nauloja ja laudanpätkä
 • liuotinpohjainen tussi
 • siveltimiä
 • työhanskat, kertakäyttöhanskat ja suojamuovia

Tipukoristeisiin tarvitset lisäksi:

 • ohutta taipuisaa metallilankaa
 • katkaisu- ja kärkipihdit
 • lasihelmiä

Pääsiäismunakoristeisiin tarvitset edellisten lisäksi:

 • organza-nauhaa

Pienen tipukoristeen valmistaminen

1. Piirrä kaavan mukaisen tipun ääriviivat peltiin liuotinpohjaisella tussilla. Leikkaa tipukuvio peltisaksilla ääriviivoja myöden. Käytä peltiä käsitellessäsi työhanskoja, sillä leikatut reunat ovat erittäin teräviä. Leikkaa tipulle myös pienet kolmionmuotoiset jalat.

2. Aseta leikattu tipukuvio laudanpätkän tms. päälle ja naputtele tipukuvion reunat suoraksi vasaralla. Tee tipukuvioon isolla naulalla reiät ripustusta ja jalkojen kiinnitystä varten. Tee naulalla pieni reikä myös tipun silmän kohdalle. Tee naulalla reiät tipun jalkakappaleisiin jalkojen kiinnitystä varten.

3. Suojaa kätesi kertakäyttöhanskoin ja työpöytä suojamuovilla. Tee tipulle metallilangasta ripustuslenkki tai aseta tipukuvio bambutikun päähän, jotta voit käsitellä tipun molemmat puolet pohjamaalilla samalla kertaa. Sekoita Instant Iron -pohjamaali todella hyvin ravistamalla purkkia voimakkaasti noin puolen minuutin ajan. Levitä Instant Iron -pohjamaali siveltimellä peltitipun pintaan ja anna pohjamaalin kuivua tunnin. Levitä toinen kerros pohjamaalia kuvion pintaan ja anna maalin kuivua vähintään 12 tuntia.

4. Kun pohjamaali on kuivunut 12 tuntia, pinnan päälle levitetään Instant Rust -hapettajaliuos. Hapettajaliuos todella hyvin ravistamalla purkkia voimakkaasti noin puolen minuutin ajan. Levitä reilusti hapettajaliuosta pehmeällä siveltimellä tipukuvion pintaan. Liuos kannattaa levittää tipukoristeen pintaan yksi puoli kerrallaan, sillä jos koristeen laittaa roikkumaan kuivumisen ajaksi, nestemäinen hapettajaliuos valuu koristeen alaosaan ja ruostepinnasta ei tule tarpeeksi voimakasta. Anna ensimmäisen hapettajaliuoskerroksen kuivua muutama tunti, jonka aikana ruostepinta alkaa syntyä tipukoristeen pintaan. Mikäli ruoste-efekti ei ole riittävä, levitä tipukoristeen pintaan toinen kerros hapettajaliuosta ja anna pinnan kuivua taas pari tuntia. Käsittele samoin tipukoristeen toinen puoli ja jalkakappaleiden molemmat puolet.

5. Kiinnitä tipulle jalat ohuella taipuisalla metallilangalla. Leikkaa pihdeillä metallilangasta noin 6 cm pitkä pätkä. Tee kärkipihdeillä metallilangan päähän pieni lenkki ja kiinnitä se tipun vatsassa olevaan reikään. Tee metallilankapätkän toiseen päähän pieni lenkki ja kiinnitä tipun jalkaosa metallilangan toiseen päähän. Kiinnitä samoin tipun toinen jalka.

6. Tee metallilangasta tipulle ripustuslenkki. Leikkaa pihdeillä metallilangasta noin 10 cm pitkä pätkä. Tee kärkipihdeillä metallilangan toiseen päähän pieni spiraali ja väännä metallilankaan pari senttiä korkea u:n muotoinen lenkki. Pujota metallilankaan muutama lasihelmi. Tee metallilangan toiseen päähän pieni lenkki ja kiinnitä se tipun selässä olevaan reikään.

Pääsiäismunakoriste

Valmista pääsiäismunakoristeet samoin kuin tipukoristeet. Leikkaa kaavan muotoinen muna pellistä ja tee munan yläreunaan reikä ripustusta varten sekä kaksi reikää rusettia varten. Ruostuta munakoriste Instant Rust pohjamaalilla ja hapettajaliuoksella. Tee munakoristeen ripustuslenkki kuten tipukoristeen ohjeessa on neuvottu. Pujota keltainen tai luonnonvalkoinen organzanauhapätkä munakoristeen rei’istä koristeen oikealle puolelle ja solmi nauha rusetille.

Sinkkiastiat

Ruostuta valmiit sinkkiastiat tipukoristeen ohjeen mukaisesti. Voit kiinnittää sinkkiastioiden koristeeksi pienen tai isomman pellistä valmistetun tipukoristeen. Kiinnitä koriste sinkkiastian reunaan metallilangalla. Istuta astiaan tai ruukkuun narsisseja, krookuksia tai vaikka peikonpähkinänoksista koottu pieni puu. Asettele kukkien tai oksien juurelle sammalta. Narsissit ja peikonpähkinänoksista kootun puun voi hyvin laittaa ulos, sillä pienet ruukkunarsissit kestävät jopa 10 asteen pakkasta. Krookukset kestävät vain muutaman asteen pakkasta, joten krookusruukut kannattaa laittaa suojaisaan paikkaan terassille tai parvekkeelle.

Ovikoriste

Leikkaa pellistä kolme kaavojen mukaista erikokoista tipua. Leikkaa tipujen kolmionmuotoiset siivet pellistä ja tee niihin sekä tipuun kaavoihin merkityt reiät naulalla. Kiinnitä siivet pienillä ruuveilla ja muttereilla. Tee tipuihin ripustamista varten reiät tipun yläreunan ja alreunan keskikohtaan. Ruostuta tiput tipukoristeen ohjeen mukaisesti. Kiinnitä tiput allekkain metallilangalla samaan tapaan kuin pikkuisen tipukoristeen jalat. Pujota tipujen väliin jääviin metallilankoihin erivärisiä lasihelmiä. Muotoile ylimmäisen ison tipun yläreunassa olevaan reikään ripustuslenkki. Tee metallilangan päähän pieni lenkki ja kiinnitä se tipun selässä olevaan reikään ja pujota metallilankaan lasihelmiä. Taivuta metallilangan toinen pää spiraalinmuotoiseksi ripustuslenkiksi. Kiinnitä metallilangalla alimmaisen pienimmän tipun alareunan reikään muutamia lasihelmiä ja messinkinen kello. Voit halutessasi käsitellä messinkikellon Instant Rust –hapettajaliuoksella, jolloin sen pinnasta tulee vihertävä ja vanhan näköinen.

Mallien suunnittelu ja toteutus: Viivi Vatanen /Taika-lehti ja Hanna Sumari

 • Instant Rust Ruoste-efekti pakkausta myyvät hyvin varustetut rautakaupat, askarteluliikkeet ja taiteilijantarvikeliikkeet.
 • Tiedustelut: HanArt Oy, Järvenpää p. 09-279 0830 tai info@hanart.fi, www.hanart.fi
 • Sinkkiastiat: Ikea Sinkitty uunineduspelti ja peltisakset rautakaupasta.
 • Metallilanka, lasihelmet ja organzanauha: Sinooperi Oy, www.sinooperi.fi
 • Narsissit, krookukset ja peikonpähkinänoksat: Huiskula Oy, 020 790 7000.
 • Lisää tietoa kukista: www.huiskula.fi

(T.i.l.a. 5.3.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.