Ruokakauppias antoi hyvän kiertää: Tukee TET-harjoittelijan haavetta päästä kauppiaaksi, kun oma kauppiasura lähti myös työharjoittelusta

4:01
MTV Uutiset Livessä tavataan muun muassa helsinkiläinen Kenneth, joka löysi unelmatyöpaikkansa harjoittelujakson kautta.

Koulun työharjoittelulla, eli TET-jaksolla on iso vaikutus nuorten tulevaan työuraan: kyselytutkimuksessa neljä kymmenestä yhdeksäsluokkalaisesta kertoi työharjoittelun lisänneen kiinnostusta kyseiseen alaan.

Talous ja nuoret TAT:in teettämän nettikyselyssä nuorten kokemukset harjoittelusta olivat erinomaisia.

Helsinkiläinen Kenneth Juvonen kysyi itse äitinsä ehdotuksesta kahdeksannella luokalla TET-harjoittelupaikan lähikaupasta. Monen muun lailla hän sai samalla siitä myös kesätyön.

– Tämä työ on tosi monipuolista. En haluaisi istua vaan tietokoneen ääressä. Tässä ei tarvitsekaan. Kaupassa pääsee palvelemaan asiakkaita ja olemaan sosiaalinen ihminen. Asiakkaat on kivoja ja kiittävät aina lähtiessään, Juvonen sanoo.

Tet-harjoittelu opettaa oma-aloitteisuutta

Kyselyyn vastanneet yli 700 nuorta antoivat Tetille kiitettävän arvosanan. He kertoivat oppineensa oma-aloitteisuutta, yhteistyötaitoja ja aikataulussa pysymistä. Nuoret toivovat harjoitteluun monipuolisempia tehtäviä ja vähemmän siivoamista tai hyllyttämistä.

– Pyrin tarjoamaan sellaisia tehtäviä, että ei tehdä kaikkein tylsimpiä pahvin paalaushommia, vaan pääsee tekemään muitakin kivoja hommia ja vähän jopa kassaa kokeilemaan. Ehkä se avaa silmiä, että kaupan ala on todella kiva, kauppias Tom Färd K-market Erottajasta sanoo.

Harjoittelulla oli iso merkitys 

– Kyllä sillä on tosi tärkeä merkitys. Se antaa nuorelle kuvaa minkälainen se itseä kiinnostava ala voisi olla ja kyselyn perusteella neljä kymmenestä sanoikin, että TET-harjoittelu vaikutti myönteisesti kiinnostukseen omasta alasta,Talous ja Nuoret TAT:in toimitusjohtaja Jenni Järvelä kertoo.

Juvonen ei ollut aiemmin edes ajatellut päätyvänsä kaupan alalle.

– Ensin en olisi ajatellut, että olisin koskaan päätynyt kaupan alalle, mutta kun suoritin TET:in ja päädyin vielä tänne kesätöihin ja sen jälkeen minä päätin – tänne minä tulen, Juvonen kertoo hymyillen.

Kauppias Färd yllättää iloisesti, miksi hän ottaa paljon TET-harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä.

– Uskon, että Kennethissä on ainesta K-kauppiaaksi. Haluan ehdottomasti tukea häntä loppuun asti. Minä haluan jakaa tätä omaa hyvää kokemustani, sillä minäkin olen kaupan alalle jäänyt aikoinaan minun oman TET-harjoittelun ansiosta. Tämä on se syy, miksi haluan antaa hyvän kiertää ja samalla saan hyviä työntekijöitä, Färd paljastaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja