Mainos

Ruokahävikistä nousi kohu: Menimme brunssille katsomaan jääkö ruokaa tänään lautasille – tutkijan mielestä noutopöytien hävikkiin pitäisi puuttua pian

9:21
MTV Uutiset Live kysyi brunssilla, meneekö ruokaa hukkaan. Suuri osa ihmisistä piti ruokahävikkikeskustelua tervetulleena.

Noutopöydissä syntyvä hävikki nousi jälleen keskusteluun kuluvalla viikolla. Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö julkaisi kuvia ruokailijoiden pois heittämästä ruoasta. MTV Uutiset Live vieraili brunssilla kysymässä, tuleeko buffet-pöydässä otettua liikaa ruokaa. 

Helsingin ravintola Oivan brunssiruokailijat vakuuttivat sunnuntaina, että lautaset syödään aina tyhjiksi. Jerry Lindstöm sanoo, että isotkin annokset uppoavat varsin helposti. 

– Tulee sen verran harvoin käytyä ulkona syömässä, että ottaa sen, minkä syö.

Kaikki MTV:n haastattelemat ihmiset olivat yhtä mieltä siitä, että kulutustottumuksista ja ruokahävikistä noussut keskustelu on tervetullutta.

Tutkija: ravintoloissa ennakointi on vaikeaa

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajavuori sanoo, että ruokahävikki syntyy useista pienistä puroista. Ruokaa heittävät hukkaan niin kotitaloudet, ravintolat, kaupat kuin teollisuuskin. 

– Ravintolat ovat sillä tavalla haastavia, että siellä ennakointi on ehkä kaikkein vaikeinta. 

Katajavuoren mukaan ravintoloiden herkkuja notkuvat buffet-pöydät ovat ravintolatasolla suurimpia syyllisiä siihen, miksi syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan. 

– Siihen pitäisi ehkä eniten päästä puuttumaan, jos vain mahdollista. 

Katso Juha-Matti Katajavuoren ja ruokailijoiden haastattelut kokonaisuudessaan jutun ohessa olevalta videolta. 

Lisää aiheesta
    Mainos
    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja