Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Henri Alén jyrähtää kalasta: "Jokin on yhtälössä pielessä"

Henri Alén toivoo lisää kalaa suomalaisten lautasille, mutta se edellyttää ratkaisuja myös kalateollisuudelta.
Henri Alén toivoo lisää kalaa suomalaisten lautasille, mutta se edellyttää ratkaisuja myös kalateollisuudelta.Shutterstock/Pro Kala
Julkaistu 20.11.2024 08:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keittiömestari Henri Alén puhuu kalansyönnin puolesta.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alén sanoo suoraan, että Suomessa käytetään aivan liian vähän kalaa. Pro Kala ry:n mukaan Alén aloitti vilkkaaksi äityneen keskustelun kalansyönnistä LinkedIn-tilillään.

Suomalaiset syövät alaa keskimäärin noin 14 kiloa vuodessa. Se tarkoittaa noin 200 grammaa viikossa.

– Minusta määrä tuntuu naurettavan pieneltä tuhansien järvien maassa, Alén pohti julkaisussaan.

Lue myös: Vain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle

Miksi kala ei houkuttele?

Alén kertoo tekstissään pohtineensa, milloin itse osti viimeksi kaupasta tuoretta kalaa. Kokki tuli siihen tulokseen, että siitä on jo puoli vuotta aikaa, 

– Miksi näin? Koska oma luottoni kaupan kalatiskeihin kokkina ei ole 100-prosenttinen.

Alén kokee kynnyskysymykseksi muun muassa vakuumiin pakatun kalan sekä kalatuotteiden pakkaukset, jotka eivät puhuttele. 

– Tuoretiskeissä köllöttävät kokonaiset ahvenet eivät houkuttele kiireisessä arjessa varsinkaan, jos työpäivän aikana on kalaa puhdistanut kymmeniä kiloja. 

Lue myös: Superhelppo kastike kalalle kuin kalalle – kalastusopas Tomin takuuvarma ohje

"Hinta on iso tekijä, mutta jokin muukin on yhtälössä pielessä"

Kalayhdistyksen mukaan Alén puhui kalan käytöstä myös marraskuussa järjestetyillä Kalatalouden innovaatiopäivillä. 

Alénin mukaan erilaiset ammattilaisten kehittelemät innovatiitiviset ratkaisut voisivat saada sekä kuluttajat että kokit hyödyntämään enemmän kalaa. 

– Kalaa pitäisi syödä enemmän, ja vaikka hinta on iso tekijä, niin jokin muukin on yhtälössä pielessä. Näitä solmuja avaamalla ja tarjontaa houkuttelevammaksi tekemällä kala saisi selkeämmän paikan lautasellamme, Alén pohtii.

Keskustelussa monet tuovat esille, että kalan tuominen järkevällä hinnalla kuluttajille on haastavaa, koska koko ketju on rakennettu vaikeaksi. 

Lue myös: Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"

Katso myös: Martat vinkkaavat, miten kokkaat kotona "kalapuikkojen korvaajia"

5:17Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maineTähän ruokaan voit käyttää vaikka ahvenia!

Lisää aiheesta:

Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta se on kallista – elintarvikealan ammattilaisen mielestä on olemassa yksi ratkaisuHeitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissaYksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"Pitäisikö lihan syöminen lopettaa? Huippukokki Henri Alén: ”Ei tule onnistumaan”
KalaRuokaHenri AlénMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 21.11.17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • 12.11.16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla