5:39

Keittiöpäällikkö Aki julkaisi kuvat törkeästä sikailusta hotellin aamiaisbuffetissa: "Kuinka te kehtaatte?"

Näin keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi kommentoi hävikki-avaustaan MTV Uutisille.

Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi heittää lusikkansa soppaan ajankohtaisesta aiheesta: hotellien runsaista aamiaisbuffeteista ja niistä aiheutuvasta hävikistä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle

Kerroimme syyskuussa koomikko Iikka Kiven Facebook-avautumisesta koskien hotellien runsaita aamiasbuffetteja. Kivi kirjoitti, ettei voi ymmärtää, miksi suomalaisissa hotelleissa on tarjolla niin paljon ruokaa, koska se johtaa väistämättä hävikin syntymiseen.

– Sata erilaista syötävää, pekonin määrä mitataan laareina, hälinän hälvettyä pöydät täynnä puoleksi purtuja annoksia – kuin paikalle olisi pyyhältänyt heinäsirkkalauma, joka ei työstressinsä takia malta pysähtyä edes syömään kunnolla, Kivi totesi päivityksessään. 

Kivi tarkensi syyskuussa MTV:lle, että hänen alkuperäinen Facebook-kirjoituksensa syyllisti ehkä liikaakin hotellialan ihmisiä. Monet toivat päivityksen kommenttikentässä esiin, että vastuu on myös asiakkaalla. Eräs ravintola-alan työntekijä kirjoitti, että keittiön puolelta ei tule puoliakaan niin paljon jätettä kuin asiakkaiden lautasilta. 

– Mielestäni vastuu on kyllä suurimmaksi osaksi aikuisten ihmisten, jotka eivät ilmeisesti tiedä paljon jaksavat syödä. Onko sitä croissanttia pakko voidella ja täyttää, jos siitä syö vaan yhden haukkauksen? Tai ottaa kahvia, jos juo vaan suullisen? Kyllä pitäisi aikuisten ihmisten tietää omat rajansa, niin ruokailuun kulutetussa ajassa kuin oman vatsalaukun vetävyydessä. Ei ole ravintoloiden vika jos asiakas ei osaa annostella itselleen ruokaa järjellistä annosta, Kivi totesi.

Hotellin keittiöpäällikkö julkaisi karmaisevat kuvat 

Nyt samaa ilmiötä sivuaa myös Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi. Koivuniemi julkaisi hotellin aamiaisbuffetista ajatuksia herättävät kuvat, jotka todistavat valitettavasti koomikko Iikka Kiven pelot oikeiksi. Hotellin asiakkaat olivat lapanneet lautaset täyteen ruokaa ja jättäneet suurimman osan syystä tai toisesta syömättä. Nämä ruoat päätyivät siis roskiin.

Keittiöpäällikkö Koivuniemi ihmettelee hitiksi muodostuneessa Facebook-päivityksessään, miten monelle tärkeät ja pinnalla olevat ilmastoasiat tuntuvat katovan ajatuksista täysin aamupalabuffetissa.

– Kuulin muutamien puhuvan kuinka olivat saapuneet lomailemaan linja-autolla ilmastoahdistuksen takia, hieno juttu! Mutta sitten tulee se hetki kun alkaa se aamupala, hotelliaamiainen! Paljon kaikkea, ja kaikkeahan pitää ottaa kerralla paljon, koska muutenhan joku toinen voi saada sen parhaan nakin. Ei haittaa minua, ottakaa vaan. Teitä varten sitä ruokaa tehdään, Koivuniemi kirjoittaa.

Keittiöpäällikkö kuitenkin ihmettelee, miten kellään tulee edes mieleen ottaa lautaselle noin iso määrä ruokaa aamupalalla.

– Yllätyit toki varmasti itsekin ettet jaksanutkaan syödä puolta kiloa pekonia, 20kpl nakkeja, 10kpl lihapullaa, 4 viipaletta leipää, kahta kulhoa jugurttia, kolmea kanamunaa, lautasellista munakokkelia, puolikasta vesimelonia, neljää pikkupullaa, kahta lasia mehua ja viittä kuppia kahvia?Mutta mihin se ilmastoahdistus jää, kun ei sitten jaksakkaan syödä kaikkea?Joitakin toki varmasti asia ahdistaa. Ja ei kaikki toimi näin. Mutta vielä toistaiseksi ainakin suurin osa toimii. Valitettavasti.

Koivuniemen mukaan kuvat eivät ole lavastettuja tai manipuloituja, vaan valitettava totuus.

– Näitä ei ole muokattu, ei mitenkään kasattu kuvaa varten. Tämä on valitettavasti totta. Jos joku ei usko, niin tervetuloa katsomaan joku aamu.

Koivuniemen Facebook-päivitys on kerännyt jo lähes 10 000 tykkäystä. Myös kauhistelevia kommentteja on päivityksen alle.

– Lainatakseni Greta Thunbergia ”Kuinka te kehtaatte?”, eräs Facebook-käyttäjä kommentoi julkaisun alla. 

Nuoret jättävät eniten ruokaa

Keittiöpäällikkö 'Koivuniemi haluaakin vedota nyt asiakkaisiin, sillä keittiöhenkilökunta ei halua kokata biojätettä.

– Mutta siihen tarvitaan kaikkien apua. Vertailun vuoksi yhtenä päivänä meiltä jäi aamiaisen buffet pöydistä ja valmistuksesta hävikkiä noin 3,5kg ja lautashävikkiä syntyi samana päivänä noin 43kg. Se on liikaa minusta. Isoimmat lautashävikit syntyy meidän aamiaisella lasten ja nuorten lautasilta (5-20v.). Sitran kyselytutkimuksen mukaan tämä on juuri sitä ikäryhmää joka kokee suurinta ilmastoahdistusta. 

– Eli nyt ensi kerralla, kun lintsaatte koulusta ja osallistutte ilmastolakkoon niin miettikääpä mikä ilmastokuorma oli vaikkapa niillä pekoneilla, jotka jätit lomalla lautaselle aamiaisella. Jotka tuotettiin ja valmistettiin siis täysin turhaan.

***

7:57

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja